Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonmiss i Må

örnsköldsvik. Ett skitfel kan kosta renhållningen miljoner.
När Måtippen fick nytt datorprogram föll momsen bort.

Annons

I nästan två år har företagen i Örnsköldsvik lämnat sitt avfall på soptippen utan att betala moms.
Men det är inte företagen som fuskat eller gjort fel. Missen ligger hos renhållningen i Må och hanteringen av det nya datorprogrammet som skriver ut underlaget för de räkningar kommunen skickar ut.
Genom missen har kommunens renhållningssektion gått miste om inkomster på runt en miljon kronor om året under de två år som det nya datorprogrammet varit i bruk.
Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom, säger renhållningschefen Leif Utter. Den person som matat in uppgifterna i det nya datorprogrammet har gjort det utan moms. Datorn har sedan skrivit ut underlaget för räkningen inklusive moms fastän ingen moms lagts på.

NYA RUTINER
Varken företagen eller någon på kommunen har reagerat över de lägre priserna. Inte förrän i förra veckan.
Det var en arbetsledare på Måtippen som diskuterade en faktura med en kund, säger Leif Utter. Han såg då att siffrorna inte stämde.
Allt började när Måtippen bytte våg och datorprogram för knappt två år sedan. De lastbilar som lämnar avfall får köra upp på en platta i marken där lasten vägs. Hur mycket företagen sedan betalar beror dels på vikten, dels på vilken typ av avfall de lämnar.
Det tidigare datorprogrammet som användes på Måtippen skrev ut debiteringsunderlaget utan moms. Dessa papper skickades då liksom nu till kommunhuset i stan för fakturering. Momsen lades på först när fakturan skickades ut.
I Måtippens nya datorprogram ska momsen läggas till direkt. Om inte blir det fel, eftersom datorn numera skriver ut debiteringsunderlaget inklusive moms.

CHEFEN SJÄLVKRITISK
Renhållningschefen är självkritisk och tar på sig sin del av ansvar.
Jag borde kanske sett att det var något fel, men det har jag inte gjort, säger han. Hade vi korskört våra inkomster mot mängden avfall vi fått in hade jag sett att något var fel. Men vi har inga sådana kontrollrutiner.
Enligt Leif Utter har det missats i datorutbildningen när det nya programmet installerades.
Den som skött datorn har inte vetat att momsen skulle matas in speciellt, säger han.
Sita, före detta Sellbergs AB, är en av de största avfallskunderna på Måtippen. Varje månad lämnar företaget avfall för 400 000 kronor.
Inte heller på Sita har man märk den bortfallna momsen.

STORA MÄNGDER
Jag har inte tänkt på det, säger P-O Sparf, insamlingschef för Örnsköldsvik. Vi lämnar så stora mängder avfall varje månad.
Är ni beredda att betala tillbaka pengar om det visar sig att ni betalt för lite?
Det vill jag inte ta ställning till just nu. Det måste vi inom ledningen i företaget diskutera först.
Den stora förloraren i sammanhanget är renhållningssektionen.
All vår verksamhet är avgiftsfinansierad, det här är mycket pengar att ta igen, säger Leif Utter. Men vi har rättat till felet, så räkningarna som går ut för november är riktiga, där ingår momsen.
Stadsjurist Åke Sundström ska nu titta närmare på renhållningens momsmiss för att se om det går att kräva in pengarna i efterhand.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons