Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag till projekt i Örnsköldsviks kommun

HUSUM. I går stod det klart att Grundsunda Framtidsgrupp har beviljats ett bidrag på drygt tre miljoner från EU:s strukturfondspengar.
– Det här betyder oerhört mycket för oss och innebär att vi kan fortsätta vårt samhällsarbete, säger Yvonne Häggström, ordförande i framtidsgruppen.
Även ett forskningsnätverk vid Mitthögskolan i Örnsköldsvik har tilldelats EU-medel.

Annons

Grundsunda Framtidsgrupp driver ett projektet som går under namnet Framtiden får aldrig komma som en objuden gäst som syftar till att bevara den kraft som finns i ett brukssamhälle och göra Husumområdet mer attraktivt som boendealternativ.
Det som är viktigast för vår del är att hitta vägar för att motverka utflyttningen, säger Yvonne Häggström.

MÅNGA SATSNINGAR
Gruppen har under en längre tid arbetat med detta och EU-stödet på 3 117 000 kronor tillsammans med ytterligare nästan tre miljoner, från nationell offentlig och privat finansiering, gör att man nu på allvar kan satsa på projektet.
Vi ska bland annat göra två boendeutredningar. En som vänder sig till pendlargruppen och en som vänder sig till de äldre, berättar Yvonne Häggström.
Man hoppas via utredningarna få reda på vad som skulle få den växande pendlargruppen att flytta till orten och hur man ska kunna möta behov som finns hos äldre om att bo nära Husum centrum. Andra satsningar är att utveckla besöksnäringen, verka för nya arbetstillfällen och företagsetableringar.
Det är sju grupperingar som arbetar med olika saker och i dessa ingår representanter från M-real, kyrkan och småföretag. Både unga och gamla från hela samhället, säger Yvonne Häggström.

FORSKNING FÖR FRAMTIDEN
Även NPI-Network, som är ett forskningsnätverk för process intelligens vid Mitthögskolan, har tilldelats bidrag. Den totala finansieringen uppgår till 7 623 000 kronor varav 2 095 000 i EU-stöd.
Vi är framför allt inriktad på massa- och pappersindustrins lokala företag och arbetar med att utveckla processkunskapen så att man får effektivare och miljövänligare processer, säger Mårten Gulliksson, professor i systemanalys och matematisk modellering.
Målet är att hitta nya produkter och billigare produktionsprocesser, vilket i sin tur även kan leda till nya kunskaper och företag.
Växer detta kan NPI i framtiden etableras som ett kunskapscentrum i processteknik nationellt och internationellt, säger Mårten Gulliksson.
Från Örnsköldsviks kommun hade också Trehörningsjö Vård och Omsorgs ekonomiska förening sökt bidrag för landsbygdsutveckling men fick däremot avslag på grund av penningbrist för ändamålet. Sara Lundvall

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons