Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbelopp i överskott – nu kan kommunen köpa en ny ismaskin

Bytet av konstgräsmattan på Skyttis, samt arbetet med den nya mattan på Forssvallen i Köpmanholmen, blev betydligt billigare än förväntat.
Därför har kommunen nu pengar över till – en ny ismaskin.

Annons

Det var i slutet av sommaren i fjol som Örnsköldsviks kommun, efter många om och men, till slut kunde byta ut den slitna konstgräsmattan som hade legat på Skyttis sedan 2004. Tanken var sedan att den gamla mattan skulle placeras på Forssvallen i Köpmanholmen, men på grund av en miss från leverantören kunde även Forssvallen föräras med en helt ny konstgräsplan.

Allt positivt för de inblandade – och ytterligare en positiv del i ärendet är att det blev ett miljonbelopp i överskott; närmare bestämt 1 389 000 kronor. Enligt budgeten för hela investeringen skulle kalaset gå på 4,7 miljoner kronor men slutnotan blev istället drygt 3,3 miljoner.

En avsevärd mellanskillnad – som samhällsbyggnadsförvaltningen nu föreslår ska användas till att investera i en ny ismaskin. Var denna ismaskin ska placeras – om förslaget klubbas igenom – återstår att se, men behov finns i såväl Modohallen som Bjästahallen och Skyttishallen. En ny ismaskin kostar 1,2 miljoner kronor.

Ismaskinen i Modohallen (bilden) är i uttjänt skick och bör bytas ut – liksom ismaskinerna i Bjästahallen och Skyttishallen. Pengar finns nu till att köpa in en ny.

Störst är behovet i Modohallen, som enligt förvaltningens skrivelse till politikerna har den äldsta ismaskinen i landet. För två år sedan reparerades fordonet för 250 000 kronor. Ytterligare reparationer har gjorts efter det och fortfarande finns behov av justeringar som kostar mellan 200 000 och 250 000 kronor.

Kort sagt: Modohallens ismaskin sjunger på refrängen.

... liksom övriga två fordon i kommunens ismaskinspark. Både den i Skyttishallen och i Bjästahallen är gamla och har renoveringsbehov – för omkring 150 000 respektive 200 000 kronor.

"Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att statusen på ismaskinerna är dålig och att behovet att omgående påbörja processen med att byta ut dem är akut", skriver förvaltningen i sitt förslag till beslut till politikerna.

Kultur- och fritidsnämnden har ärendet på sitt bord under onsdagens sammanträde och slutgiltigt beslut i frågan tas senare i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons