Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket flyttar snart in i sitt nya Örnsköldsvikskontor: "Det är verkligen efterlängtat"

Om lite drygt en månad räknar Migrationsverket med att öppna sitt nya kontor i Örnsköldsvik.
– Det är verkligen efterlängtat. Nu kommer vi närmare människorna och det sparar tid och pengar, säger Robert Wallén, Migrationsverket.

Annons

Migrationsverkets nya lokaler erbjuder utsikt och gott om utrymme, för de cirka 20 personer som ska jobba där.

Det har varit på gång väldigt länge, men av olika anledningar har det dröjt – Migrationsverkets etablering av en enhet i Örnsköldsviks kommun.

När väl beslutet kom och lämpliga lokaler kunde hittas, har det dock gått förhållandevis snabbt.

– Det här är perfekta lokaler för oss. Dessutom har vi arbetsförmedlingen och skatteverket i samma hus. De kommer förstås att underlätta för alla inblandade, säger Robert Wallén, projektledare för Migrationsverkets verksamhetsdel i Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Läs även: Tar åt sig av kritiken

Riktigt varför det har tagit sådan lång tid, eftersom det började talades om en etablering redan för ett och ett halvt år sedan, säger Robert Wallén att han inte har något bra svar på.

– Sådana här gånger sitter svaret inte lokalt, utan det mesta sköts från centralt håll, säger han.

Flyter allt på bra kommer dock öppningen att ske ganska snart. Det mesta av rekryteringen är avklarad och en hel del i personalstyrkan är människor som redan har jobbat i Kramfors, men som nu kommer att få närmare till sin nya arbetsplats i Örnsköldsvik.

– Det återstår lite småsaker. It ska kopplas in och möbler har heller inte kommit på plats. Dessutom, eftersom lokalerna är på plan fem i huset, ska ett högre staket sättas på plats i trappuppgången och på våningsplanet.

Ett av flera rum, som kommer att användas för samtal mellan personal och asylsökande.

Sammanlagt kommer det att jobba uppemot 20 personer i Örnsköldsvik. Enligt Robert Wallén handlar det om en enhetschef, teamledare, handläggare, administratörer och boendeansvariga.

– Vi kommer dock att fortsätta ha öppet några timmar i veckan på de platser där vi redan finns, typ i Mellansel och Björna.

– I Mellansel bor ungefär 350 asylsökande. Tanken är att vi ska vara där och på övriga orter och hjälpa till som tidigare. Det är ute på fältet vi gör mest nytta, säger Robert Wallén.

Lokalerna som snart tas i bruk har fått ett ansiktslyft och anpassats efter Migrationsverkets önskemål och krav. Exempelvis handlar det om samtalsrum, där personal har tillgång till en flyktväg.

– Det här kommer att bli bra. Vi blir tillgängligare, ökar trafiksäkerheten och sparar både tid och pengar, säger Robert Wallén.

När kontoret i Örnsköldsvik, ett så kallat satellitkontor, tas i bruk, innebär det att Migrationsverket i Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik, kommer att ha närmare 100 anställda.

Läs mer: Migrationsverket växer och söker nya lokaler

Läs mer: Överenskommelse sas upp med kort varsel: "Försvårar det långsiktiga arbetet"

Mer läsning

Annons