Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meteorolog lovar snörik och kall jul

ÖRNSKÖLDSVIK. Det är så vackert och alla barn leker för fullt i snön, men varför kan inte vädret bestämma sig? När skottningen äntligen är klar blir det töväder och snön smälter bort.
Bara en vecka kvar till julafton. Ett lågtryck och snö är på väg mot Västernorrland.

Annons

Ett brunt landskap har bytts ut mot ett vitt. Granarnas grenar tyngs ner av fin pudersnö. Snön knarrar under skorna. Kinderna är röda och utandningsluften bildar ett rökmoln. Inne i huset brinner ljusen och barnen sitter framför den öppna brasan i fina kläder och väntar på tomten.

LERSÖRJA
En annan version lyder så här; det regnar, är ganska kallt och bistert. Allt är grått och trädgården är en enda sörja av lera. Barnen sitter inne och är uttråkade. Det regnar in vatten i skorstenen och strömmen har gått. Mamma gråter för julskinkan inte är klar. Det viktigaste av allt, kommer det verkligen någon tomte i detta väder?
Snö vill väl alla ha, säger Anna Grönlund, meteorolog på SMHI i Norrköping. Fast mängden snö måste jag definiera. De flesta vill endast ha en centimeter snö så att det täcker marken och ser vackert ut.
Det går inte redan nu att göra en precis väderbedömning för julen. Men ett lågtryck är på väg.
Årets jul kommer inte att regna bort, säger Anna Grönlund. Däremot kommer det att blåsa ordentligt.

SNÖ OCH KALLT
I morgon, onsdag, sveper ett lågtryck över norra Sverige. Temperaturen beräknas ligga runt minus två till fem grader. Det finns risk för mycket snö.
På torsdag, ta på mössa, halsduk och vantar.
Enligt SMHI:s vankas klart väder och kyla. Temperaturen kan sjunka ned mot minus 18 grader. Eventuellt snöbyar vid kusten.
Det fortsätter att vara kallt fredag, lördag och söndag, säger Anna Grönlund. På julafton drar ett nederbördsområde över Västernorrland.
Eftersom det är kallt handlar det inte om ett regnväder, utan snö. Så räkna med snö och kallt på julafton.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons