Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer bostadsbyggande på gång i centrala Örnsköldsvik – 100 nya lägenheter kan vara klara 2018

Fler nya bostäder är på gång i centrala Örnsköldsvik. Går allt som på räls kan 100 lägenheter mellan Lugnviksgatan och Backgatan vara inflyttningsklara i mitten av 2018.

Annons

Det har nog aldrig varit så många bostadsprojekt på gång samtidigt i centrum som nu; gamla stadshuset på Nygatan, vid Resecentrum, i inre hamnen, Nicklas Nybergs Solsidan light vid Folkets Park.

Nu kan vi avslöja att ytterligare ett stort bygge är aktuellt:

100 lägenheter i två åttavåningshus mellan Lugnviksgatan och Backgatan, ett par hundra meter söder om museet.

Så här kommer de två planerade åttavåningshusen att te sig från Strandgatan.

Kvarteret heter Lugnet och har varit aktuellt för byggande flera gånger tidigare. Senast var det Broskolans fastighetsbolag som hade planer på att bygga lägenheter och förskola där, men som lagt ned de planerna.

In på scenen har istället NCC klivit – eller kanske snarare två fastighetsbolag från Umeå, KRK och Näslunds, som NCC bygger åt. Konstellationen är redan igång på Örnfraktstomten nere vid resecentrum, där 72 lägenheter är under uppförande, med första inflyttning efter nyår.

De två mycket tillbakadragna ägarna till fastighetsbolagen ser en fortsatt utvecklingspotential i centrala Örnsköldsvik.

– De har hela tiden sagt att de blivit väldigt bra bemötta i Örnsköldsvik och att det finns potential för att bygga mer, säger Stefan Israelsson, projektchef hos NCC i Umeå.

Formellt har nu kommunens mark- och planeringsavdelning begärt att en ny detaljplan upprättas, vilken ska möjliggöra bygget av de två bostadshusen. Eller mer konkret att detaljplanearbetet som legat på is återupptas.

Konceptet blir ungefär detsamma som på Örnfraktstomten, med i huvudsak mindre hyreslägenheter, där behovet är som störst i centrum med omnejd.

– Rullar det på som vi hoppas kan det bli byggstart i slutet av året och inflyttning i de nya husen under andra halvan av 2018, säger Stefan Israelsson.

Vy från Järvedsleden.

Kommunens fastighetsstrateg Fredrik Edlund välkomnar byggplanerna:

– Vi är optimistiska och räknar med att bygget blir av. Vi ser det som ytterligare ett steg i att göra staden attraktiv.

Edlund konstaterar även, som vi gjorde inledningsvis, att många andra byggen också är på gång.

– Det finns ett stort behov av mindre lägenheter och det här bygget blir ett bra komplement. Det känns som att vi får en bra palett av bostäder med boende för alla.

■ ■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons