Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanselsbo bortaett dygn på fjället

TÄRNABY. En 64-årig man från Mellansel fick tillbringa natten mot fredagen ute på Tärnafjället när han överraskades av ett hårt snöoväder.
Efter ett stort räddningspådrag återfanns mannen helt oskadd och vid god hälsa på vid lunchtid i går.

Annons

I fredags kväll gick larmet till polisen i Tärnaby. En 64-årig man var försvunnen på fjället.
Enligt mannens kamrat skulle man träffas för att fiska på Tärnasjön, tre mil norr om Tärnaby.
Tanken var att de skulle mötas där under förmiddagen. Men vädret blev sämre.
Kamraten fick vända halvvägs på kalfjället på väg till sjön.

FJÄLLRÄDDNINGEN PÅ PLATS
Framåt kvällen blev kamraterna oroliga och sökte upp 64-åringens stuga. När varken skotern eller mannen var där larmade de polisen.
Spåren ledde upp mot Norra Storfjället, i riktning mot Tärnasjön, men därefter hade de hårda vindarna sopat igen alla spåren efter skotern.
Ett räddningsmanskap på 15 personer inkallades och sökandet pågick en bit in på natten. Det hårda vädret gjorde dock att sökandet fick avblåsas över natttimmarna.
På fredagsmorgon koncentrerade man sig på områdena runt skoterlederna i området. Fjällräddningen sökte av området från Klippen bort mot Syterstugan.

EXTREMT DÅLIG SIKT
På grund av extremt dålig sikt och stark blåst kunde man inte använda helikopter, utan fick lita till markburna räddningspatruller, säger insatschefen i Tärnaby, Jan-Erik Hansson.
Under torsdagen hade alltså mannen från Mellansel blivit stående med skotern längs skoterleden, i närheten av vad som benämns som Sjul-Olsaxeln.
Det var helt omöjligt att se något. Till slut fick jag lov att stanna, och sedan startade inte skotern igen, säger Mellanselsbon.
Skotern hade slutat att fungera på grund av drevsnö i motorrummet, och sikten var i det närmaste obefintlig.
Det viktigaste är att inte gripas av panik, säger han om natten i fjällovädret. Jag var ordentligt klädd, och det var i alla fall inte så kallt, även om det blåste mycket.

TELEFON TRASIG
Han tillbringade natten sittande på skotern för att inte somna, och kunde när morgonen kom ta sig till Syterstugan för fot.
Där finns vanligtvis en hjälptelefon, men den var för tillfället trasig, troligen ett antennfel, säger insatschefen Jan-Erik Hansson.
Mannen återvände till skotern, där räddningsmanskapet hittade honom vid lunchtid.
Jag mår i alla fall bra, säger han, tillbaka i stugan.
Men han vill inte prata om dygnet på fjället.
Det som har hänt har hänt, och det slutade ju lyckligt.
De närmaste dagarna stannar jag i stugan i Laxnäs och ordnar en del saker, men sen åker jag hem till Mellansel. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons