Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellansel välkomnar

/
  • Medmänniskor i Mellansel samlades i cafét i den gamla järnvägsstationen på måndagskvällen för att diskutera vad som kan och bör göras för flyktingarna som anländer i dag.
  • Anne Nygren är diakon i Anundsjö församling, som var initiativtagare till Medmänniskor i Mellansel.

Flyktingarna ska få ett bra mottagande och den hjälp de behöver.
Det lovar nätverket Medmänniskor i Mellansel.

Annons

På tisdagseftermiddagen anländer 92 flyktingar till Mellansel, via buss från Migrationsverkets transitboende i Gävle. De flesta kommer från inbördeskrigets Syrien.

Det allra nödvändigaste, som boende och en slant till livets absoluta nödtorft står det offentliga för.

Men en någorlunda dräglig tillvaro består ju av mer än tak över huvudet och mat. Vilket nätverket Medmänniskor i Mellansel tagit fasta på – och som ska göra sitt allra bästa för att hjälpa och få de nya Mellanselsborna att känna sig välkomna.

– Vi vill att tiden i Mellansel ska bli så bra som möjligt för de asylsökande, och motverka ett samhälla där det är "vi och dom", säger Anne Nygren, diakon i Anundsjö församling.

Församlingen var initiativtagare till Medmänniskor i Mellansel.

– Ensam är inte stark, säger Anne Nygren.

Nätverket består av mer än 30 personer från många organisationer; kyrkorna, IOGT, Mellansels IF, Migrationsverket, kommunen med flera.

Exakt vad nätverket ska göra när flyktingarna väl installerat sig i sina lägenheter är långt ifrån klart. Det diskuterades vid ett möte i cafét i den gamla järnvägsstationen på måndagskvällen.

– Det finns många idéer, men allt börjar hos de asylsökande. Vi måste fråga vad de vill och utgå från det, säger Anne Nygren.

Mycket kommer att handla om aktiviteter och lokaler. Planen är bland annat att skapa en mötesplats i Filadelfiakyrkan i Mellansel, öppen för samvaro över en fika.

– Där ska också finnas en plats för den som vill be och kanske tända ett ljus. Många som kommer är troende, säger Anne Nygren.

Kommunen kommer också att hyra lokaler av Mellansels IF, där det ska finnas några datorer och möjligheter för de nyanlända att exempelvis mejla och uppdatera sig om vad som händer i hemlandet.

Vad gäller kläder, husgeråd, möbler och liknande samarbetar nätverket med Nolaskogs biståndscenter, som säljer sådant begagnat i Gottne. Svenska kyrkan har lovat betala för en buss dit en lämplig kväll.

Teve torde de nyanlända få titta på i någon samlingslokal. Det avråds från att skänka apparater till dem. De svenska reglerna är nämligen benhårda – den som har teve ska betala licens.

Även om man är flykting och har 61 kronor i dagersättning.

Mer läsning

Annons