Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellansel får unik utbildning

/
  • Nikolay Zhurbenkov och Robin Säve pluggar trafikskyltar med utbildningsledare Peter Nilsson.
  • Specialläraren och eldsjälen Göran Brorsson har fixat närmare 4,7 miljoner kronor till Mellansel för en unik taxiutbildning.
  • Specialläraren Göran Brorsson brinner för att hjälpa människor ta körkort.
  • Trafiklinjen i Mellansel hjälper människor med inlärningssvårigheter att ta körkort.
  • Mikael Kjell Lipasti pluggar vid trafiklinjen i Mellansel och satsar på att ta lastbilskort.

En ny unik taxiutbildning för människor med dyslexi och inlärningssvårigheter ska starta i Mellansel.

Folkhögskolan blev en vinnare när Allmänna arvsfonden delade ut medel.

Annons

Mellansels folkhögskolan har i samarbete med Dyslexiförbundet och Taxiförbundet beviljats 1 585 000 kronor av Allmänna arvsfonden till den nya utbildningen för personer med dyslexi och inlärningssvårigheter.

– Eftersom det handlar om ett treårigt projekt så kommer det bli närmare 4,7 miljoner kronor. Det är helt fantastiskt, säger Göran Brorsson.

Specialläraren och eldsjälen Brorsson har varit drivande i att förverkliga projektet.

– Vi har arbetat för det här väldigt länge och det känns otroligt glädjande att projektet nu kommer att bli av, säger Brorsson.

Målet för taxiutbildningen är att utbilda minst 45 personer under tre år, varav minst 32 ska få jobb inom ett halvår.

Efter projekttiden på tre år är det tänkt att utbildningen ska ingå i folkhögskolans ordinarie kursutbud.

– Detta kommer att ge oss ännu bättre möjligheter att stödja våra elever att komma ut i arbete, säger Brorsson.

Redan i dag finns kompetens inom folkhögskolans väggar. Mellansels Trafiklinje har funnits i många år och hjälper människor med inlärningssvårigheter/funktionsnedsättningar att ta körkort. Utbildningsledare är Peter Nilsson.

– I dagsläget går tolv elever trafiklinjen. Så här i början av terminen arbetar vi mycket med att på djupet lära in de olika trafikskyltarna, säger han.

Det är en gemytlig stämning i klassrummet. Elever från hela Sverige sitter i bänkarna och vid datorerna och pluggar teorin.

– I Ryssland, där jag kommer ifrån, kan folk köpa sig ett körkort utan att kunna någonting. Det är jättevanligt och det florerar väldigt många sådana falska körkort, säger Nikolay Zhurbenkov och vidare:

– Jag kommer från Stockholm, men tycker det verkligen är fint här i Mellansel. Det är lugnt, trevligt och en bra utbildning.

I bänken bredvid sitter Örnsköldsviksbon Robin Säve. Grabbarna hjälper varandra att lösa trafikuppgifterna.

– Jag försökte först att ta körkort på körskolan, men det gick bara inte. Själva körningen gick väl an, men det var alldeles för svårt att koncentrera sig för att klara teorin, säger Säve.

– Därför är det ju jättebra att utbildningen i Mellansel finns, eftersom körkort är viktigt om man ska få jobb. Det var min flickvän som tipsade mig. Jag hade tur.

Förutom att hjälpa människor att ta B-körkort och snart taxilegitimation finns även möjligheter att läsa in lastbilskort.

– Ja, eftersom pappa kör buss så tänkte jag att det skulle vara skoj att köra lastbil. Så det satsar jag på nu. Förra året läste jag in B-körkort här i Mellansel och tänkte att det var lika bra att fortsätta när jag ändå håller på, säger Mikael Kjell Lipasti.

Mer läsning

Annons