Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinen var rätt – men allt annat var fel

ÖRNSKÖLDSVIK. Fel namn, fel personnummer, fel pris – men lyckligtvis rätt medicin.
Så gick det för Christer Tjäder när han besökte Örnsköldsviks sjukhus.
Sjukhuset vägrar att kommentera det inträffade. Apoteket säger att det normalt inte är något legitimationstvång för att hämta medicin.

Annons

Christer Tjäder gjorde för en tid sedan en så kallad gastroskopi på Örnsköldsviks sjukhus. Han fick sin medicin och hämtade ut den på apoteket i Domsjö. Han tyckte att medicinen var i dyraste laget men betalade.
Christer jobbar vid Posten, där man har rabatterade mediciner som en löneförmån. Han skickade därför in kvittot till Postens lönekontor.
Döm om hans förvåning när en dam från lönekontoret någon dag senare ringde och sa:
Du heter ju inte Henriksson. Därför kan du inte få någon ersättning för kvittot du skickat in.

FEL NAMN OCH PERSONNUMMER
Christer kollade därför receptet, som gäller för fler än ett uttag, och på medicinförpackningen. Döm om hans förvåning när där står ett helt annat namn och ett helt annat födelsenummer än hans eget.
Men medicinen var lyckligtvis den rätta. Jag kunde i princip ha fått vad som helst, hade inte en tanke på att kolla eftersom jag fått den även vid tidigare tillfällen.
Hela måndagen, det vill säga i förrgår, ägnade Christer Tjäder åt att försöka reda ut det inträffade med sjukhuset och med apoteket.
Det visade sig då att den stafettläkare som undersökte honom på receptet felaktigt angivit namn och personnummer på den patient som undersöktes före Christer.
Detta har efter Christers påpekande ändrats och nu står hans personnummer och namn på receptet.
Christer har även fått tillbaka de pengar han betalt för mycket. Eftersom han är berättigad till rabatt skulle han rätteligen ha betalt 139 kronor i stället för erlagda 546 kronor.
Han har även haft kontakt med den person som han förväxlats med men denne hade fått den medicin han skulle ha.
Allt ordnade sig till slut, säger Christer. Men jag kan inte låta bli att tänka på vad som kunde ha hänt ifall jag fått fel medicin och tagit den i god tro. Jag tycker att både apoteket och sjukhuset har felat.

INGEN LEGITIMATIONSKONTROLL
Apoteket säger sig dock ha följt de föreskrifter som gäller vid utlämning av mediciner.
Vi kräver normalt ingen legitimation av den som hämtar ut läkemedel, säger Birgitta Rosdahl, chef för Apoteket i Domsjö.
Vem som helst kan hämta medicin genom ombud. Det finns ju både äldre och handikappade som inte kan ta sig till Apoteket själva.
De enda fall när Apoteket kräver legitimation är när medicinen utgörs av vissa narkotikaklassade preparat, som exempelvis Rohypnol eller Sobril. Även för vissa värktabletter som kan vara beroendeframkallande krävs legitimation på den som hämtar (det gäller även bud). Den hämtandes namn och personnummer noteras på speciella listor som skickas in till Socialstyrelsen.
Från Örnsköldsviks sjukhus är det locket på. Chefsläkaren Bernt Sjölund är på semester och när ÖA via växeln söker hans ställföreträdare Sture Hägg för en kommentar till det inträffade låter denne, utan att ta närmare reda på ÖA:s ärende, hälsa att han inte talar med journalister.

PEHR-AXEL SUNDBOM

Mer läsning

Annons