Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria berättade fäbodsägner på Kom In

/
  • Ho Ho kossorna vad är ni? Maria demonstrerade hur man körla, kula på korna.   Foto Nils-Åke Eklund

Fredagen den 6 maj 2016 gästades Kom In av Maria Bervelius som berättade om hur fäbodlivet förr i tiden sig tedde. Vi var ett 30-tal församlade som lyssnade när hon berättade om sin fäbodvall Ramsås några mil väster om Älandsbro.

Annons

Maria frågade om vi visste vad kula, körla eller kûke var för något? Man lockade hem korna från skogen då det var kväll och dags att mjölkas. Hon vävde in oss i mystik som kunde inträffa på en fäbodvall. Vittra, då någon kom körande med häst och vagn, stannade plötsligt hästen. Det var lögn att få den att gå framåt. När vittra gått över vägen, gick hästen lugnt.

Maria demonstrerade hur det kunde låta, ett ekande körlande i mikrofonen. Hennes släkt har bott på fäbodvallen, som bestod av åtta stugor, om somrarna i generationer. Dagssysslorna bestod av att kärna smör, koka mesen över öppen eld ute på gårdstunet. Lördagskvällarna var det dans nere vid Vegsjön, där man dansade och hade roligt. Vid sjökanten var det en sten som man oförskitigt kunde stöta emot så man föredrog att ro nära vassen.

Ibland hände det att inte korna kom då dom kulade. Det visade sig då att korna hade hittat ett svampställe som dom åt. Maria vävde in oss i en händelse som utspelades 1876 då momma Anna som bodde mellan Stigsjö och Aspnäs. Hon råkade en kväll hamna på en vitterväg där hon utan förklaring föll till marken. När hon reste sig hade hon en bulnad på ett finger som tog lång tid innan den försvann.

En ung pojke skulle gå till kallkällan för att hämta vatten, då mötte han en mansfigur i munkgrå kläder och huva, som korsade stigen och mumlade. Pojken blev stel och inte förrän mannen försvunnit hävdes förlamningen.

Det var verkligen intressant. Maria tackades med en rungande applåd. Hennes föräldrar var också på Kom In och hennes mamma fick en fin bukett. Mycket intressant att höra om det som utspelades för länge sedan, nu när vi lever i mobil och surfplattornas tid.

Nils-Åke Eklund

.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons