Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mardrömmarna borta – så botade Hillevi sin vattenskräck: "Har omfamnat havet"

Hillevi Nylander har i nästan hela sitt liv varit rädd för vatten. För några år sedan tog hon tag i sin rädsla, som kom redan i barndomen. "Mina föräldrar kunde inte simma och jag har en äldre bror som drunknade. Jag tror det är en av anledningarna", säger hon.

Annons

Hillevi Nylander har botat sin vattenskräck.

För några veckor sedan berättade Hillevi Nylander från Örnsköldsvik om sin vattenskräck i ett av nyhetsprogrammen på tv. Själv beskriver hon det som en upplevelse och att hon på så vis fick en chans att dela med sig av sina erfarenheter.

– Det är så viktigt att kunna simma, säger hon under en paus vid sitt jobb vid campingen i Mosjön, bara några stenkast från E4, norr om Örnsköldsvik.

– Ingen av mina föräldrar kunde simma och jag tror att deras taktik var att hålla mig och mina syskon borta från vattnet, säger hon och tillägger att med en liten titt i backspegeln var det nog fel taktik.

– Men det var annorlunda förr. Mina föräldrar var födda på 20-talet och då fanns nog knappast simundervisning på skolschemat.

Hillevi Nylander lärde sig simma vid skolan i Köpmanholmen, men vatten och utomhusbad blev aldrig någon självklarhet. Inte blev det sedan bättre när en äldre bror, som inte var simkunnig – drunknade.

– Tio år efter han hade drunknat besökte jag platsen där det hände. Det var en ofattbar och vidrig händelse, men det kändes bra att se hur det såg ut.

Hillevi Nylander från Örnsköldsvik.

Hillevi Nylander beskriver sin kamp mot vattenrädslan med att hon gärna jobbar med utmaningar och att hon inte vill ha några begränsningar i sitt liv.

– Jag har hela livet processat med mig själv. Jag har målat, fotograferat, skapat tygtavlor skrivit och även gett ut några böcker. Man kan säga att mina mardrömmar om vatten succesivt har bytts mot ljusare drömmar, typ skönhet och vackra delfiner, säger hon och ler.

Det var när hon fyllde 50 år som hon bestämde sig för att verkligen ta tag i sin vattenskräck.

– Det kändes konkret, som en sak att ta tag i, säger hon och påpekar att både målning och fotografering av vatten och hav har hjälpt henne.

– Jag har till exempel bara stått och omfamnat havet i närheten av Fjällräven center, säger hon och skrattar.

En utlandsresa, där hon har fått flyta på vattenytan, är också något hon beskriver med glädje.

– Nu ska delar av familjen snart dit igen. Det var en underbar känsla att flyta i salt vatten. Kanske den bästa upplevelse jag har varit med om – helt fantastiskt. Jag tror jag låg och flöt i en hel vecka. Jag kände aldrig någon skräck för det mörka djupet under ytan.

I våras och nu senast i början på juli, har Hillevi Nylander medverkat i tidningen Tara och TV4:s nyhetsmorgon. Där har hon berättat om sina erfarenheter och väg för att slippa sin rädsla.

– Jag har fått mycket positiv respons av människor med liknande känslor och jag delar gärna med mig.

Till sist berättar Hillevi Nylander att hennes egna tre barn har fått lära sig simma och att hon tycker att det är fantastiskt att det i dag finns babysim och att skolan hjälper till med simundervisning.

– Vänjer man sig med vatten redan när man är liten och gör det till en normalitet, tror jag att man slipper den skräck jag emellanåt har känt.

Läs även: Klassisk Volkswagenträff hölls för 27:e året i rad: "Det finns en gemenskap"

Läs även: Krönika över livet

Läs även: Höga kusten ett av tio svenska sommarresmål på internationell lista: "Känns såklart jätteroligt"

Hillevi Nyölander från Örnsköldsvik har botat sin skräck för vatten.

Mer läsning

Annons