Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonsatsning på renovering av stadskajen i Ö-vik – ska vara klar 2018

Kajen i inre hamnen har tjänat ut för länge sedan. Nu satsar kommunen 31 miljoner kronor på en totalrenovering. "Det kan bli det största projektet jag får vara med om", säger Mikael Kristiansson.

Annons

Mikael Kristiansson är chef på kommunens trafik- och parkavdelning och blir ansvarig för kajrenoveringen som nu blir av efter många års diskussioner.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet satsar 31 miljoner i sin budget på renoveringen, som startar i år och ska vara klar när O-ringen kommer hit 2018, alltså om ungefär två år.

Kajen i inre hamnen har varit undermål länge – redan 2010 bedömdes läget som akut.

Hela kajen, från hörnet inne vid resecentrum ut till Fjällräven Center ska renoveras. Vilket är på tiden – redan 2010 skrev vi att läget var akut.

Pålar och annat bärande har nötts av vatten och is, marken under kajen har eroderat, pålar som – på grund av landhöjningen – kommit ovanför vattenytan och syresatts har ruttnat. Och så vidare.

En del har lappats och lagats genom åren, men nu tas ett totalgrepp.

– Egentligen är det elva olika kajer som ska renoveras. Det kan bli det största projektet jag får vara med om, säger Mikael Kristiansson.

– En del har restaurerats, men mycket är verkligen jättedåligt. Allt du kan tänka dig har hänt.

Pålar har ruttnat och nötts, marken under kajen har eroderat. 31 miljoner är renoveringen beräknad till.

Det mesta av arbetet kommer av naturliga skäl att ske där det inte kommer att synas i efterhand – under bryggorna. Även om naturligtvis en del av trätrallen och annan ytbeläggning kommer att bytas ut, av praktiska skäl och i de fall den är uttjänt.

Men Mikael Kristiansson ser gärna att pengarna räcker till mer än det nödvändiga.

– Vi hoppas att det blir över en del så att vi även kan göra en del estetiskt, säger han.

31 miljoner kronor kan låta mycket, men faktum är att en liknande kajrenovering som gjordes i Luleå kostat över 100 miljoner..

– Vi var lite oroliga att det skulle springa iväg, säger Kristiansson.

Kajprojektet ingår i den satsning på 100 miljoner kronor kommunen kommer att göra på broar och kajer de kommande fem åren.

En satsning som samhällsbyggnadsnämndens ordförande Leif Lindholm (S) gläds över.

– Det känns väldigt bra. Om satsningarna genomförs har vi rensat bordet (på eftersatt underhåll). Då kommer vi ned på normala underhållskostnader i framtiden, säger Lindholm.

Ända inifrån hörnet vid resecentrum ut till Fjällräven Center ska kajen renoveras – eller rättare sagt ska de elva olika kajerna renoveras.

Läs också: "Vi kunde aldrig drömma om det här"

Mer läsning