Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångkulturellt centrum i Husum

/
  • Ett stort och glatt gäng ska arbeta hårt med integration. Ett alldeles nytt mångkulturellt centrum är startat i Röda villan i Husum. Arbetet sker helt ideellt.
  • Åsa Ringlöv och Eric Klint är två av många krafter bakom det nystartade mångkulturellt centrum i Husum.
  • Eliene Häggqvist och Sarudzayi Gafvelin är kontakten utåt. Fiket är en viktig del i centret.

Nu finns ett mångkulturellt centrum även i Husum. Ett av målen är att svenskundervisning ska arrangeras på orten.

Annons

– Nysvenska kvinnor riskerar att hållas tillbaka på grund av de långa avstånden, säger Eric Klint från Husums Kristna Samarbetsråd.

Bakom det nystartade centret står representanter från en rad organisationer: Bygd- och Stad i Balans, Grundsunda församling, Röda Villan, IOGT och Husums kristna samarbetsråd.

– Det här är viktigt och något som efterfrågats, inte minst från dem som är inflyttade hit, säger Åsa Ringlöv från projektet Stad och bygd i balans.

Premiäröppningen ägde rum förra torsdagen i Röda Villan och det är där centret kommer vara öppet under torsdagskvällar framöver. En neutral plats var viktig. Kyrkan till exempel, kan för många kännas för laddad.

Än så länge är verksamheten inte så planerad utan bygger på drop in, där integration är ett nyckelord. Men det finns tydliga önskemål, som på sikt ska kunna realiseras. Ett av dem är att SFI arrangeras på orten.

– Med svenskundervisning inne i stan riskerar kvinnor att hållas tillbaka och halka efter. I många länder har de huvudansvar för barn och hushåll, och kanske inte hinner ta sig fram och tillbaka till stan, säger Eric Klint.

Nysvenska kvinnor har även uttryckt önskan om att få lära sig simma.

Centret i Husum har egentligen ingenting med centret i Örnsköldsvik att göra, mer än att det bygger på samma idé. Och i Husum arbetar man helt ideellt. Förhoppningen är dock att centret kan bli en filial "på riktigt".

Det är Eliene Hägqvist och Sarudzayi Gafvelin, som själva är inflyttade till Husum, som kommer att vara kontakten utåt.

Sarudzayi Gafvelin kan själv vittna om svårigheterna att som nysvensk ta sig in i den sociala gemenskapen.

– Därför är sådana här initiativ viktiga.

I dag finns det Husumbor som kommer från Eritrea, Elfenbenskusten och Brasilien, bland annat. Men att försöka hitta alla utländska Husumbor var inte lätt.

– På den första träffen kom 26 personer hit, säger Eliene Häggqvist som också knackat dörr för att hitta nysvenska Husumbor.

Mer läsning

Annons