Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kom till Åsbacken

/
  • Ester Dahlquist och Maja Högdahl visade att träning ger färdighet.
  • Trots att det var ganska kallt i Åsbacken var det långa köer till liften.
  • Arrangören Friska Viljor bjöd på gratis expertis i form av Emma Selling, Ida Wikman och Sara Nordin som gärna tipsade nybörjare.
  • Efter några åk y kylan satt det bra med fika för Malte Stoltz, Emma Stoltz, Dennis Nordin och Linda Nordin.

Det var inte idealiska förhållanden för utförsåkning.

Men vem brydde sig?

När läget gavs var det många som kom till Åsbacken för att vara med på World snow day.

Annons

– Det är härligt att stå här och blicka ut över backen, sa Pierre Hedin i arrangörsföreningen Friska Viljor.

Medan världsstjärnan André Myhrer och de andra fartfantomerna i världscupen slipade OS-formen i schweiziska Wengen var det många som passade på att ta sig till Åsbacken i centrala Örnsköldsvik.

För där var det, precis som i Wengen och på oändligt många fler platser i världen, World snow day.

Det internationella konceptet är inte krångligare än att meningen är att barn och ungdomar ska få chansen att komma ut på snö.

Vad var och en av de många arrangörerna runt om i världen väljer att satsa på, är upp till dem själva. Vid Åsbacken hade Friska Viljor funderingar på att erbjuda längdskidåkning, men den här vintern har som bekant låtit vänta på sig.

– Den här gången får vi nöja oss med utförsåkning, det finns inte natursnö så att det räckt för att vi skulle kunna få till ett spår, förklarade Pierre Hedin.

Även om det var väl så många minusgrader och ganska blåsigt i backen så var det många som tog chansen att stå på skidor. Inte så konstigt med tanke på att det dröjt innan det gått att åka utför den här säsongen.

– Hittills har vi faktiskt bara haft barnbacken öppen, men nu var det läge att öppna den stora backen också, sa Pierre Hedin nöjt.

Inte nog med att Friska Viljor struntade i att ta betalt för skidutlåning och liftkort; klubben bjöd även på expertis i form av ett antal åkare från de egna leden.

Den som ville kunde vända sig till exempelvis Emma Selling, Ida Wikman och Sara Nordin för att få goda råd om hur man säkrast och bäst åker lift – och senare även hur man ska sköta sig i backen.

– Det är roligt om vi kan vara till hjälp för någon. Vi börjar med att visa hur man plogar och hur man tar sig upp när man faller, berättade Linda Nordin.

Några som inte behövde vägledning av klubbens duktiga åkare var nioåriga Maja Högdahl och den ett år äldre Ester Dahlquist.

– Vi är ju med i Friska Viljors tävlingsgrupp, informerade de.

– Vi har åkt jättemycket redan den här säsongen. Vi har varit på flera läger, och nästa helg blir det slalomtävling i Sollefteå.

Vad är viktigt att tänka på?

– Det är egentligen mycket att tänka på för att kunna åka bra. Fast man ska inte tänka för mycket. Stjärnorna kan åka bra utan att behöva tänka på vad de ska göra.

Mer läsning

Annons