Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många drabbas av BAE:s ordersvacka– lokalt företag varslar 20 anställda

BAE Systems Hägglunds uteblivna ordrar fortsätter att slå hårt mot andra lokala företag. Senast i raden är hydrauliktillverkaren Specma som lagt sitt andra varsel på ett drygt halvår. Den här gången berörs 20 anställda.

Annons

Enkelt uttryckt kan man likna BAE:s betydelse för den lokala arbetsmarknaden med ringarna som sprids på vattnet när man slänger en stor sten i sjön.

Varje jobb bort från BAE innebär grovt räknat att totalt 2,5 jobb försvinner från orten. Främst är det BAE:s underleverantörer som drabbas.

Jobben på BAE Systems Hägglunds är viktiga för Örnsköldsvik. Även andra lokala företag påverkas när BAE varslar och säger upp folk.

BAE-varslen i juni förra året och januari i år på totalt 300 anställda landade till slut på 271 uppsagda. Orsaken till varslen var uteblivna ordrar till Kanada respektive Danmark.

Bland de större lokala företag som drabbats av BAE:s motgångar det senaste året finns hydrauliktillverkaren Specma, måleriföretaget Oskar Strandberg Industri och verkstadsföretaget Mekanotjänst.

BAE:s två storvarsel har starkt bidragit till att 140 jobb vid de här tre lokala underleverantörerna försvinner.

Mekanotjänst varslade i februari i år 20 anställda om uppsägning.

Förra veckan kom sedan beskedet att företaget helt lämnar Örnsköldsvik och flyttar produktionen till Hälsingland. Ett beslut som innebär att 53 jobb försvinner från orten.

– Ingen är varslad än, men Mekanotjänst kommer att avveckla Ö-viksfabriken, konstaterade platschef Thomas Ekman i fredags.

För måleriföretaget Strandbergs innebar BAE:s ordernedgång att man i februari tvingades varsla 22 av sina 70 anställda.

– Vi har mycket jobb åt BAE och nu följer vi med ner i svackan, kommenterade företagets vd Michael Strandberg beskedet då.

Hydrauliktillverkaren Specma har också påverkats av BAE:s ordersvacka.

I oktober varslade företaget 25 personer om uppsägning. Det senaste varslet rör 20 anställda, 15 kollektivanställda och fem tjänstemän.

– Vi drabbas när det går dåligt för BAE. De är en viktig aktör här i Örnsköldsvik. Men vi är inte så beroende av dem som en del andra lokala företag, säger Åke Carlson, Specmas vd.

– Våra kunder jobbar med världen som arbetsfält och då påverkas vi när det går upp och ner. Den marina sektorn är tuff och exportindustrin vikande. Det påverkar oss. På gruvsidan är det också ganska stiltje.

Specma har i dag runt 80 anställda.

– Nu har vi ställt in oss på de nya förutsättningarna – så långt vi kan se i alla fall. Händer det inget oväntat ska vi klara oss det här året ut. Det är det vi siktat in oss på.

Vilka områden går bra för er nu?

– Skogen tuffar på ganska bra nu. Komatsu i Umeå använder till exempel våra komponenter i sina skogsmaskiner.

Mer läsning