Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mandela hade otrolig karisma"

/
  • Annika Langa, uppvuxen i Örnsköldsvik, har följt Nelson Mandela på nära håll i många år.

Annika Langa från Örnsköldsvik har bott 20 år i Sydafrika och har träffat Nelson Mandela ett tiotal gånger.

Annons

– Han hade en otroligt stark karisma. Till och med hans politiska motståndare kunde inte stå emot honom, säger hon.

Annika Langa kom till Sydafrika i början av 90-talet. Hon jobbade som frilansjournalist och för den svenska apartheidrörelsen. Det var också på den vägen hon träffade sin man, som precis som Nelson Mandela, hade tillbringat många år på fängelseön Robben Island.

– Min man var fängslad i 14 år. Nelson Mandela satt i fängelse i 27 år. Det var också så de möttes, säger Annika Langa, född Forsberg och för övrigt lillasyster till Modo-tränaren Anders.

Annika Langa har jobbat många år som frilansjournalist i Sydafrika och hon berättar gärna om sitt första möte med statsmannen.

– Det var ett stort valmöte och hela världspressen var samlad. Det var CNN, BBC och minst 200 personer, som armbågade sig fram. Själv stod jag lite rädd längst bak – och det var då Mandela ropade fram mig. Det var som att han förstod hur osäker jag var, säger hon.

Väl längst fram i ledet, med ett stort uppbåd journalister runt om sig, hamnade Annika Langa plötsligt i fokus.

– Han hällde upp ett glas Fanta till mig och sa åt mig att ta lite kakor eftersom han tyckte att jag var så smal, säger hon och skrattar.

Sedan dess har det blivit fler möten med Mandela, mycket på grund av att hennes man Paul är ANC:s säkerhetschef.

En gång när Annika Langas föräldrar, Sven och Elsie-Maj Forsberg, var på besök i Sydafrika – fick även de möta Nelson Mandela.

– Det var fantastiskt, men jag minns att jag fick tunghäfta och att han gärna ville tala om Sverige och Olof Palme, säger Elsie-Maj.

Annika Langa bor normalt strax utanför Johannesburg, men är just nu i Kapstaden tillsammans med sin dotter.

– Det märks att Mandela är död. Det är väldigt lugnt i trafiken, men på många håll börjar sörjande människor att samlas och i affärer har man satt upp porträtt av Mandela.

– Det känns som om allt har kommit av sig, säger hon.

Hennes man Paul har dock en jobbig vecka framför sig.

– Tidigt i morse hade ANC ett extra styrelsemöte i Pretoria. Det kommer gäster från hela världen till begravningen i Mandelas lilla hemby, säger hon.

Annika Langa tror inte att det kommer att ske någon större förändring när det gäller det politiska klimatet i Sydafrika.

– Mandela var inte så aktiv på slutet. Han höll mest på med att samla in pengar till sjukhus och barn på landsbygden. Han pensionerades ju egentligen redan 1999, säger hon.

Mer läsning

Annons