Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamman drabbades av benröta – nu kritiserar dottern kommunens hemsjukvård

En kvinna i Örnsköldsvik har vänt sig till patientnämnden med kritik mot hur hennes mor vårdats. Kommunen har inte funnit att något fel är begånget i den del de har fått kritik för.

Annons

Dottern skriver om att hennes mamma har eller har haft ett sår i foten.

Hon påstår i skrivelsen till patientnämnden att flera läkare varit inblandade och gett olika svar på hur såret ska behandlas.

Hon säger också att kommunens hemsjukvård inte har fungerat. Personal ska inte ha kommit för att lägga om såret enligt ordination. Dottern säger att hon har tvingats stöta på ansvarig sköterska för att såret skulle bli omlagt enligt ordination.

Läs också: Nytt rekord i missnöje – aldrig har så många klagat på landstingets vård

På grund av detta, skriver dottern, har hennes mamma drabbats av benröta.

I den här delen av kritiken har landstingets etiska nämnd vänt sig till kommunen för att få en redogörelse.

Lena Hurtigh, ansvarig för ordinärt boende, har svarat att det finns ett dussin journalanteckningar som till största delen rör åtgärd med täta besök och telefonkontakter med patienten.

Lena Hurtigh, ansvarig för ordinärt boende i Örnsköldsvik.

Det finns enligt Hurtigh ingenting i journalen som tyder på att det missats i omläggningen av såret på kvinnans fot.

Dokumentation ska enligt Hurtigh finnas till den 20 november 2015, då kvinnan avslutades som hemsjukvårdspatient.

Läs också: Kvinna anmäler sjukhuset

Dottern har också klagat hos patientnämnden gällande en förlamning som hennes mamma har råkat ut för. Här är en del av dotterns uppställning:

► Mamman fick ligga för länge på akuten, i väntan på att personalen skulle avgöra vem som skulle vårda henne.

► När patienten av hälsoskäl blev förflyttad från Örnsköldsvik till Umeå, ska det ha skett utan att dottern fick information.

► När kvinnan skulle till Umeå påpekades det att medicindosetten måste följa med. Trots att det poängterades tre gånger så glömdes medicinen.

► Vid återtransport från Umeå till Örnsköldsvik tvingades kvinnan ligga fem timmar på akuten på grund av att papper hade glömts i ambulansen – och på grund av att personalen hade mycket att göra.

Patientens dotter skriver också att personalen vidgått att patienten ramlat mellan stolarna, och därför blivit illa behandlad. Vårdpersonal ska ha uppmanat patienten att anmäla avvikelserna.

Mer läsning

Annons