Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma förde barnen utomlands – döms till fängelse

En kvinna i Örnsköldsvik förde barnen till Chile, och höll dem gömda i två år. Nu döms hon till fängelse i ett år och tre månader.

Annons

Kvinnan som förde bort sina två barn till Chile döms nu till fängelse i ett år och tre månader.

Rättegången mot kvinnan hölls för två veckor sedan. Under onsdagen har domen meddelats i Ångermanlands tingsrätt. Hon döms för grov egenmäktighet med barn.

Läs också: Kvinnan tog barnen till Chile – erkänner brott

I april 2014 anmälde en man från Örnsköldsvik att han inte fick kontakt med sina barn, och att han misstänkte att mamman fört bort barnen till Chile.

I december fick polisen upp spår efter mamman i Spanien och kunde gripa henne.

Kvinnan har bland annat sagt i förhör att hon blev misshandlad av sitt ex och att hon ofta var rädd för honom. Det ska också ha varit en av anledningarna till att hon tog med sig barnen till Chile.

Läs också: Gömde barnen för sitt ex i över två år – ändå nådde kvinnan framgång i tingsrätten

Mannen har sagt i förhör att när han hämtade barnen i Chile så kunde de inte prata svenska och att dottern inte kände igen honom längre.

Tingsrätten bedömer att kvinnan fört bort barnen till Chile utan något särskilt skäl. Brottet bedöms också som grovt då barnen tvingats bort från sin vanliga miljö och inte fått ha någon kontakt med sin pappa. Det fanns heller ingenting i utredningen som tydde på att det fanns risk att barnen skulle fara illa hos sin pappa.

Kvinnan döms nu till fängelse i ett år och tre månader. Hon ska även betala skadestånd till mannen och barnen på nära 97 000 kronor.

Mer läsning