Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet är nya arbeten

/

Individuell Växtkraft har både vuxit och bytt namn de senaste åren.

Åsikterna har kommit som brev på posten.

Ägnar sig IVK åt osund konkurrens – eller handlar det om att hjälpa människor att komma ut i arbetslivet?

Annons

– Det är bra att det skrivs om vår verksamhet, anser IVK-ledningen med vd:n Thomas Johansson, Peter Iwarsson och Peer-Olof Moberg.

– Folk får naturligtvis ha åsikter om vår verksamhet, som de kan ha om allt annat. Fast vi har inte hört särskilt mycket negativt om det vi håller på med.

Det var en och annan som höjde på ögonbrynen när det nyligen offentliggjordes att IVK ska ta över kiosken, som länge legat nere, i resecentrum. Det har kommit reaktioner om att det inte går att driva kiosk där, och om att IVK inte borde få göra det eftersom det innebär osund konkurrens.

– Hur kan det röra sig om osund konkurrens? undrar Thomas Johansson.

Han fortsätter:

– Däremot kan man möjligen kalla oss för galna som tar på oss det. Vi har ingen säker intäkt, och de som provat före oss har ju ett resultat att visa upp. Om någon annan före oss hade haft lust att driva kiosken hade de också kunnat samarbeta med Arbetsförmedlingen på det sätt som vi gör.

– Om det hade funnits någon som drivit Bosses bröd så hade den där Bosse också kunnat vända sig till Arbetsförmedlingen och få hjälp med arbetskraft. IVK skiljer sig inte på något sätt från andra företag på den punkten.

Och hur är det?

– Vårt sociala arbete utför vi som en kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen. Vi har särskild vinstbegränsning vilket innebär att de pengar som kommer in investeras i att utveckla verksamheten och/eller öka antalet anställda.

Hur finansieras IVK?

– Upp till 70 procent med statliga medel via Arbetsförmedlingens försorg. Resten kommer från privata och kommunala uppdrag.

IVKs, som ägs av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, har en ganska kortfattad strategi. Målsättningen är att finns nya jobb till de personer som IVK tar in; människor som av olika anledningar hamnat långt ifrån rimliga möjligheter att få anställningar.

– Av de 300 deltatagare vi haft hittills har ungefär 120 fått fasta jobb. Det känns bra att har varit med om att göra bidragstagare till skattebetalare.

Thomas Johansson poängterar att IVK arbetar utifrån de regelverk som finns, och att omställning sker vid förändringar av reglerna.

– Den kommunala skatteintäkten är drygt 9 miljoner kronor för dem som vi lyckats hitta arbeten åt.

Det finns snart sagt ingen verksamhet som IVK inte tar sig an. Den som betalar 225 kronor i timmen ska exempelvis få sin uppfart skottad av IVK-arbetare.

– Här har de cirka 18 000 kronor i månaden i lön, berättar Peter Iwarsson.

– Vi utför ett antal olika tjänster, men av förklarliga skäl är det inte alltid vi kan uppfylla alla önskemål. Hos oss är det ju inte meningen att man ska bli kvar längre än nödvändigt. Anställningarna kan variera från tre månader till ett år.

Varför blev det en fortsättning när EU-projektet upphörde för ett och ett halvt år sedan?

– Det var kommunen och Arbetsförmedlingen som ville att vi skulle fortsätta.

Mer läsning

Annons