Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet: 25 procent ekologisk mat

Örnsköldsvik strävar mot 25 procent ekologiska livsmedel.

Annons

Kostavdelningen arbetar för tillfället med att genomföra en ny stor upphandling inför nästa år.

– Inför den nya upphandlingen har vi som målsättning att få 25 procent ekologiska livsmedel, säger Marie Mattsson, kostchefen.

Men det billiga köttet från Polen och Irland ser ut att bli kvar. Kring kött är det svårare att ställa villkor och upphandla schysta råvaror. Men fisken vill man i möjligaste mån försöka köpa MSC-märkt, vilket är en standard för hållbart fiske

Däremot är allt kaffe på det nya avtalet fairtrade och ekologiskt. Kommunen köper kaffe för drygt 1,3 miljoner kronor årligen.

Samtidigt som kvalitén på råvarorna går att ifrågasätta så uppvisar kommunens storkök väldigt goda betyg från matgästerna.

Det finns all anledning för kökspersonalen att sträcka på sig. I en rad undersökningar som allehanda.se har tagit del av är en klar majoritet, uppemot 80 och 90 procent, av skolbarn och äldre nöjda med den mat de får.

Det senaste beskedet kring kommunens mat är att kommunfullmäktige beslutade att tillsätta en beredning för att ta fram en ny livsmedelspolicy.

Detta är uppenbarligen en högt prioriterad fråga. Partierna valde in några av sina absolut tyngsta och mest kompetenta namn i beredningen: syskonen Glenn Nordlund och Anna-Belle Strömberg plus Birgit Olsson Johansson från S. Samt Anna-Britta Åkerlind (C) och Lars Näslund (M) från Alliansen.

Mer läsning

Annons