Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makarna Norstedt får rätt mot Järved

/
  • Staffan och Berit Norstedt överklagade samhällsbyggnadsnämndens beslut om en ishall i Järved.

Länsstyrelsen har sagt sitt om det planerade ishallsbygget i Järved.

Det blir inget av med det.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut är upphävt. Vad tycker du?

Annons

– Fantastiskt, säger Staffan Norstedt, som överklagat samhällsbyggnadsnämndens beslut tillsammans med sin fru Berit.

Han fortsatte på tisdagseftermiddagen när han fick beskedet av allehanda.se:

– Det är ju det här vi har kämpat så hårt för. Det är en absurd idé att lägga en ishall mitt i ett samhälle, är vår åsikt.

Tordes ni tro på det här beskedet?

– Ja, vi har känt att detaljplanen var föråldrad. Det var okej att bygga för idrottsändamål, men tanken 1980 var nog inte att det kunde innebära en stor ishall.

Den 18 juni sa samhällsbyggnadsnämnden ja till bygglov för uppförande av ishall på fastigheten i Järved. Som skäl till beslutet angavs att bygglovet överensstämde med just den gällande detaljplanen. Paret Norstedts synpunkter bedömdes inte utgöra hinder.

Beslutet överklagades av Staffan och Berit Norstedt, som yrkade att lkänsstyrelsen skulle upphäva nämndens beslut. Norstedts menade att nämnden fäst för stor vikt vid detaljplanen och tillmätt den en rättsverkan den saknar.

Järveds IF har i huvudsak sagt att fastigheten visst är planlagd för det aktuella ändamålet. Den föreslagna byggnationen uppfyller, enligt Järveds IF, alla kriterier som ställs för att få bygglov.

Idrottsföreningen har också hävdat att den inte kan fortsätta bedriva sin verksamhet utan det aktuella väderskyddet.

Järved har pekat på att det råder brist på isytor i Örnsköldsvik, och behovet av dem är således stort. Föreningen skriver vidare i yttrandet att man i den här frågan sätter 900 barns behov och möjligheter till fritidsaktiviteter och motion mot delvis inskränkt utsikt för två personer. Järveds slutsats är att det ur ett samhällsperspektiv är en enkel frågeställning då området är planlagt för det aktuella ändamålet.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att det finns förståelse för att Järved har svårt att konkurrera mot klubbar med ishallar, och att byggandet berör många aktiva ungdomar i området. Vidare att föreningens intresse måste vägas mot skyddet av olägenheter för Berit och Staffan Norstedt.

Ett uppförande av ishallen skulle ta bort i princip all havsutsikt för paret Norstedt, vilket är den huvudsakliga kvaliteten på läget.

– Jag blir andfådd av beskedet. Nog ska jag fira, det får bli en kopp kaffe. Man vet aldrig vad föreningen tänker om att överklaga, säger Staffan Norstedt.

Vad tycker du? Kommentera nedan.

Mer läsning

Annons