Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill höja tillväxten med sänkta skatter...

ÖRNSKÖLDSVIK. Jobben, skattesänkningar, mindre krångel vid nyanställningar och kamp mot sjukskrivningarna var centrala tema när moderatledaren Bo Lundgren framträdde vid ett frukostmöte på Scandic hotell i Örnsköldsvik i går.
Moderatledaren säger dessutom till ÖA att det sannolikt varit bättre att lägga pengarna på vägarna än på Botniabanan.

Annons

Bo Lundgren inledde sitt korta anförande med att säga att Sverige gick från ett fattigt land till det fjärde rikaste i världen under perioden 1870-1970.
De senaste 30 åren har vi däremot halkat efter. Vi ligger nu efter Norge och Danmark och enligt vissa mätningar även efter Finland och på 17-18:e plats i världen.
Om vi haft en välståndsutveckling jämförbar med andra länder skulle vi haft 20 000 kronor mer per månad per hushåll före skatt. Just det. 20 000 mer per månad, inte per år.
Bo Lundgren säger att detta skulle kunnat ge 50 miljarder mer till skolan och 50 miljarder mer till vården.
Jag är inte säker på att skolan behöver alla dessa pengar. Där handlar det om att använda resurserna bättre. Däremot är vården i behov av mera pengar.

LÄGRE SKATTER
Bo Lundgrens medicin för att uppnå ökad tillväxt är lägre skatter och mindre krångel för framförallt de små företagen.
Den mest perversa skatten i dag drabbar fåmansbolagen. Det är inte bolagsskatten som är problemet. Den är konkurrenskraftig med andra länder. Det är skatten på arbete som är problemet och som leder till en växande svart sektor.
Bo Lundgren sa också att förtidspensioneringar och sjukskrivningar kostar 120 miljarder kronor per år. Det är nära 30 000 kronor per hushåll och en alldeles för hög siffra.
Han efterlyste en bättre anpassning av arbetsuppgifterna efter vars och ens behov så att flera kan vara ute i arbetslivet.

ÖVERENS MED MAUD
Bo Lundgren trodde att det kommer att bli lätt att nå uppgörelse med Maud Olofsson om att gynna etanol i skattehänseende som svar på en fråga från Magnus Ekwall.
Först och främst ska etanolen inte belastas med koldioxidskatt, för det andra bör etanolen också gynnas på annat sätt så att forskning och försöksverksamhet främjas.
Jag har nog svårare att komma överens med Maud om bensinskatten. Vi moderater vill att Sverige ska ligga i underkant bland EU-länderna när det gäller den skatten och det innebär en sänkning med cirka en krona per liter.
Åke Sundqvist fick veta att moderaterna ser en skatteutjämning som nödvändig men vill att det ska ske över statens budget och inte genom kommunal utdebitering.
Moderaterna ser dessutom skolan och sjukvården som nationella angelägenheter och anser att för stort ansvar ligger på kommuner och landsting i dessa frågor.
Gunnar Eklöf fick veta att Sverige lägger för stor vikt på tillgängligheten när det gäller alkoholen. Moderaterna vill för den sakens skull inte släppa allt fritt i Konsum och Ica. Licensierade butiker som säljer alkohol vid speciella diskar kan vara ett alternativ till Systembolaget.
Reklamförbud och en restriktiv inställning löser inte alla problem. Det är bättre med upplysning och fler poliser för att beivra brott.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons