Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lyx kostar inte – det kan ta lite tid"

/
  • Lars Eidenvall säger att han haft tur i livet. Han har fått möta fantastiska människor. Men det är en bit från myllret hans trivs allra bäst. i naturen.

Kan man ha svart bälte i att vara positiv?
Då befinner sig Lars Eidenvall i de trakterna.
– Jo, det känns bra, men det har funnits stunder när jag inte varit lika uppåt, säger han.

Annons

Om en skrivare och en fotograf inte kommer i tid till ett tidigt möte med Lars Eidenvall, kan det hända att huvudpersonen har hunnit köpa frukost till hela gänget. Ägg, mackor, juice och kaffe.

Inte har han särskilt bråttom att komma i gång med intervjun heller. I stället undrar han artigt hur ordningen på tidningen är numera.

– Har ni fortfarande morgonmöten varje dag? Tänk att få bevaka det här som journalist, säger han och visar i en av landets stora morgontidningar.

Lars Eidenvall har fastnat för en artikel och det ekonomiska läget i USA, och det framgår med tydlighet att han tycker det som håller på att hända är intressant.

Yrkesmässigt kan vi dela in Eidenvalls liv i femårsperioder. På Mittuniversitet var han i ungefär fem år, likadant på BAE – och därefter Human Resurs, där han var vd.

Nu är han ny på Stockholmsbaserade Kairos Future, ett företag med strategiska framtidskonsulter, som Lars Eidenvall förklarar det.

– Vi hjälper företag och organisationer att förstå och forma framtiden. Många av företagen som vi arbetar mot befinner sig i branscher där det sker snabba förändringar.

– Ta er tidning som exempel på ett sånt företag. Förr var det en självklarhet att läsarna höll sig till pappersupplagan. Det är inte riktigt samma läge nu, förstår jag. Hur skriver man för att attrahera läsarna på nätet – och hur kan man ta betalt för sina produkter där?

I Kairos Future är Eidenvall en av tre i ledningen; hans ansvar ligger inom teknik och forskning. Företaget har 40 anställda och ingår i ett nätverk av forskare och internationella affärspartners.

– Det är inte alla som känner till så mycket om Kairos Future. Jag kunde en del om Kairos när jag började där, och jag tycker att jag kommit rätt. Jag har ju en bakgrund som forskare och jag är väldigt intresserad av affärsutveckling.

Hur går det att sköta ett jobb i Stockholm när man bor i Själevad?

– Bra. Jag veckopendlar. I snitt är jag där tre, fyra dagar i veckan. Vi kommer inte att flytta – vi trivs för bra i Örnsköldsvik för att röra på oss. Jag är född här, jag är Bonäspojk.

Eidenvalls politiska karriär tog fart 1998. Han minns att det var ett möte i Gideåbruk, inför starten av Vision 2008, och att han blev rekommenderad att engagera sig i två mandatperioder.

Varför blev det Kristdemokraterna?

– Då tyckte jag att familjepolitiken var viktig. Synen på den lilla människan. Då var det minst två mandatperioder som gäller; nu är jag redan inne på min tredje.

Hur förenar du politiken med mycket jobb?

– Jag tycker att mitt arbete och mitt politiska engagemang berikar varandra.

Varför är du inte gruppledare?

– Det har inte blivit så. Jag gillar att stötta andra.

Hur är det politiska klimatet i Örnsköldsvik?

– Jag kanske kritiserar mig själv nu, men det tar jag i så fall. Jag tycker att för många hakar upp sig på detaljer och på det som faktiskt görs. Det är för lite om framtidsfrågor och om det som borde göras.

Vad anser du om Socialdemokraternas långa dominans i Örnsköldsvik?

– Det är inte bra när någon har egen majoritet länge. Konkurrens sporrar.

Vad har du för taktik inför valet nästa höst?

– Borde jag ha en taktik? Personligen brinner jag för näringslivs- och familjefrågor, vid sidan av de tunga, klassiska frågorna förstås. Frågor om skola, vård och omsorg är något som många känner till, men problemen där är sannerligen inte lätta att lösa.

Den som stötte på Lars Eidenvall i början av året fick fysiskt betydligt mer av honom. 35 pannor har han tappat sedan mars månad.

– Jag har lämnat tillbaka lite av det jag lånat, väljer han att uttrycka det.

Och fortsätter:

– Jag förstår inte hur jag kunde låta det gå så... Jag har haft den bästa expertis kring mig som hjälp i viktnedgången. Mina arbetskamrater på Human Resurs var oroliga för att jag var så tung. Jag har dragit ned på onyttig mat, och jag rör mig mer.

Är du besatt av att bli lättare?

– Inte nu, men jag var. Det är all in som gäller för mig. Nu behöver jag inte längre bli arg när jag ser mig i spegeln, jag sover bättre och jag är på bättre humör.

Personligt Lars Erik Johan Eidenvall

Ålder: 48 år.

Familj: Fru och tre barn. Alla utflugna, Nej, förresten, frugan är ju kvar.

Bor: Villa i Själevad och övernattningsrum i Stockholm.

Jobbar: Sedan i mitten av augusti på Kairos Future.

Kör: Jag lånar frugans Audi A3 när jag får.

Intressen: Allt. Familj, vänner och församling.

Semesterdröm: Att få resa med barnen till platser där de är vana att vistas; så att de får ge sina bilder av de här ställena.

Senaste impulsköpet: En rock som hänger där. Jag frös i Stockholm i måndags, så jag gick tvärs över gatan och slog till.

Kopplar av med: Med att njuta av naturen. Jag tycker om att göra allt som går att göra i naturen.

Bästa egenskap: Engagerad och passionerad.

Sämsta egenskap: Otålig. Jag vill hela tiden att det ska hända saker.

Alltid i kylskåpet: Ost. För att min fru älskar ostar.

Aldrig i kylskåpet: Leverpastej.

Favoritdryck: Kallt vatten utan kolsyra.

Beundrar: Min fru.

Gör mig arg: Personer som nyttjar makt och position för egen vinning. De som trampar på andra.

Favoritpryl: Min Ipad, just nu. Det kanske låter tråkigt, men där läser jag allt. I morse vid tio över sex gick jag igenom ÖA.

Det bästa med Örnsköldsvik: Här finns närhet och värme. Du kliver av tåget på resecentrum, och du har närhet till centrum, till Tvillingstaområdet och till hamnen. Allt finns inpå knuten. Många kommuner kan skryta med de här grejerna, men inte att de ligger så centralt.

Det här saknas i Örnsköldsvik: Just nu saknas faktiskt en positiv utvecklingsprocess. Vi behöver komma tillbaka till det läge som rådde för ungefär tio år sedan. Vi ska inte prata illa om det som görs, utan verka för att det görs många bra saker. Jag saknar även ett myllrande uteliv.

Mer läsning

Annons