Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyrisk Alla läpp... hjärtans dag

/
  • Elever på Mikael Elias gymnasium bjöd på poetry slam under fredagen på allmänmänskliga teman – till exempel saknaden efter sin egen överläpp.
  • Jonatan Sundqvist.

Att vara utan känsel är inte alltid så roligt. Jonatan Sundqvist hängde inte läpp för det utan vände sitt elände till något kreativt. Han skrev en kärleksdikt till sin – överläpp.

Annons

Vid lunch på fredagen, Alla hjärtans dag, var det högläsning av dikter på Mikael Elias gymnasium. Mer noga poetry slam, fast utan tävlingsbiten. Alltså korta framföranden av texter utan rekvisita eller ackompanjemang.

– Årskurs två hade arbetat med Shakespeare och bland annat skrivit dikter på allmänmänskliga teman. De tyckte vi var så bra att vi ville att fler skulle få höra dem, och Alla hjärtans dag kändes som en perfekt dag att göra det på, säger språkläraren Elisabet Engström som tillsammans med svenskläraren Maria Lundqvist höll i poesistunden.

Platsen var trapphuset i entrén till skolan och talarna hade publik både under, över och runtom sig. Modiga elever tog den minimala scenen i besittning och läste upp sina egna, och i några fall även kompisars, alster. Vissa dikter handlade om kärlek, förlust och vänskap människor emellan, andra om mer samhälleliga fenomen som feminism. Vissa skrivna på svenska, andra på engelska.

Utfrånmängdenstickaren var nog ändå inbjudna trean Jonatan Sundqvist som läste en lång kärleksdikt till sin överläpp.

– Jag måste nog förklara bakgrunden innan jag börjar, annars tror ni att jag är tokig, inledde han med.

Förra året genomgick han nämligen en käkoperation och tappade då känseln i överläppen. Det tog många veckor innan känseln kom tillbaka och i stället för att deppa ihop skrev han – halvt på allvar, halvt på skämt – en hyllningsdikt till sin läpp: "Att aldrig släppa läppen".

Proffsigt framförde han sin estradpoesi som bjöd på fonemenala formuleringar, avancerade allitterationer och där rinnande rim band samman orden som lim.

Var det nervöst?

– Nja, lite grann innan men när jag väl gick upp blev jag lugn. Förutom händerna som fortsatte att vara nervösa.

Jonatan Sundqvist har skrivit poesi under hela gymnasietiden och har även gjort några högläsningar tidigare men framtiden ser han ändå inom ett annat fält.

– Jag funderar på att läsa juridik, jag tycker det är intressant med lag och rätt.

Och säkerligen får han ha nytta av sina språkliga förmågor även i rättssalen. Fast slutplädering på vers kanske är ett steg för långt.

Mer läsning

Annons