Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat samarbete

MYCKELGENSJÖ. Myckelgensjöskolan har ett samarbete med forskningen. Det betyder att skolan i byn får besök från Uppsala lantbruksuniversitet. Universitetet fungerar som mentor för eleverna.
I dagarna skall också eleverna åka på en studieresa till Uppsala för att få inblickar i hur det fungerar bland studenter och forskare.

Annons

Madeleine Granvik är doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hon har i två omgångar rest till Myckelgensjö för att preparera en grupp elever vid skolan i nyttiga kunskaper som har med miljö att göra. Hon lär ut hur man som demokratisk medborgare har möjligheter att påverka sin egen situation både vad det gäller rättigheter och skyldigheter.
Det här är ett projekt som började när Madeleine Granvik besökte skolan för första gången i oktober ifjol.
Hon bygger upp elevernas självförtroende och förmåga att ta sig fram i skilda situationer. Byråkratin skall inte vara ett hinder för medborgarens möjligheter att leva ett bra liv.
Myckelgensjö byförening står bakom projektet som har sitt egentliga ursprung från miljökonferensen i Rio för tio år sedan och som utmynnade i Agenda 21.
Ett uppdrag i handlingsprogrammet är ett få medborgarna att själva arbeta för en god framtid både för sig själva och sin bygd.
Myckelgensjöskolan, som är en liten sådan med 23 elever och två lärare, har bättre rustade elever både vad det gäller språkundervisning och allmänbildning än många andra skolor. Språkundervisningen sker vid datorerna med lärare i Bredbyn. Till allmänbildningen har man alltså en gemensam tråd till forskningen i Uppsala.

MENTOR FÖR SKOLAN
Det eleverna får lära sig den här dagen medan Madeleine Granvik finns här är hur man tar fram uppgifter och får upplysningar man behöver från kommun, landsting och institutioner av skilda slag.
Eleverna lär sig hitta rätt miljömärken eller snarare symboler som talar om vilka varor som ger vägledning till rätt produkter. De letar efter rättvisemärken, kravmärken, svanenmärkta produkter och de tar en promenad till byns affär för att kontrollera om innehavaren har laddat upp med miljövänliga varor. De ringer till kommunen och frågar efter upplysningar om Agenda 21 och förhör sig om hur det är ställt med kunskaperna.
Om de slussas från den ena till den andra i djungeln av instanser inom myndigheterna tas det också som en lärdom i sig. Det gäller att inte ge upp eller förtröttas.
I slutändan skall de kunna forska på egen hand för sin by. I framtiden skall de veta vad som är rätt saker för landsbygdsutvecklingen.
Landsbygden har behov av medvetna medborgare som är redo att värna om en god miljö.
De tar reda på vad saker och ting kostar och gör beräkningar. De frågar sin egen kock på skolan om hur hon köper in de produkter som hon använder för skolköket. Med tiden skall de ta egna initiativ men än så länge är det ett mentorskap mellan forskningen i Uppsala och skolan i Myckelgensjö. Och i slutet av den här månaden åker de till lärdomsstaden Uppsala för att låta sig guidas.

STUDIERESA TILL UPPSALA
Där tar Madeleine Granvik och flera andra på SLU emot gruppen från Myckelgensjö och visar på vad som finns att erbjuda. Eleverna hinner titta på utbildningsbyrån, databanken, smådjurssjukhuset och får en dialog med både studenter och forskare.
Myckelgensjöskolan har mycket av demokratisk anda över sig redan från början. Här är det föräldrarna som ser till att skolsalarna är målade och att barnen har de redskap för sin utbildning som behövs.
Även om skolan har långt till biblioteket skall inte böcker fattas.
Skolan, som byggdes på 20-talet, har en underbar miljö med nära till skog och fin natur.
Iris Sundin har varit lärare här i tolv år. När hon var skolelev fanns 60-talet kamrater här. Nu har elevantalet sjunkit drastiskt men som byskola fungerar den på bästa möjliga sätt med villiga krafter utifrån.

ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons