Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukas och Lo kommunens nya skogskarlar

Lukas är en av tio i sin ras i Örnsköldsvik. Han är ensam kvar i situationen att ha återfått sin position som arbetshäst i skogen. Han skall tjäna vår kommun först och främst i ett halvår framåt som miljövårdare.
Örnsköldsviks kommun äger 3 600 hektar egen mark varav cirka 2 000 hektar är skogsmark.

Annons

Jag ringde helt enkelt upp en representant för Örnsköldsvik kommun och anmälde både mig och Lukas som arbetsvilliga. Vi fick tillsammans ett projekt där vi skall rensa upp för E4 och Botniabanan.
Det skall bli utsikt och ett vackrare landskap. För turisterna att förtjusas av och till glädje för oss alla andra som lever i den här naturen, säger Lo Åkerberg som blev arbetslös 1993. Fram till det året arbetade han som lastbilschaufför.
Sedan dess har han arbetat med diverse projekt. Just nu är han och hans häst en resurs för kommunens skogsvård.
Två huggare, Bo Herman och Tomas Svensson, förbereder transporterna med motorsågarna. Sedan kommer Lo Åkerberg och Lukas och kör undan.
Det blir i slutet av processen virke som kommunen säljer, förklarar Lo Åkerberg som har en arbetssugen kompis i Lukas.

ROLIGARE MED EN HÄST
För oss som hugger är det lättare och mycket roligare med en häst än med en skogstraktor. Lukas behöver inte så breda spår. Det går faktiskt att kommunicera med honom också. När vi gubbar kommit i ett intensivt skede där vi pratar mer i munnen på varandra så ser vi ju att Lukas spetsar öronen när han hör Lo Åkerbergs röst. Det är synd att hästen som arbetskamrat inte finns på flera hyggen, säger Tomas Svensson.
Den här månaden befinner sig arbetslaget i ett område intill Högland och Svartby.
När arbetsinsatsen är avslutad här ute skall området mer likna en park än en skogsdunge.
Vi låter de raka tallarna med frodiga kronor stå kvar. Vi mäter cirka fyra meter mellan varje träd. De som faller för motorsågen är det ingen som sörjer. Fint skall det bli! lovar arbetslaget.
Lo Åkerberg och hans Lukas skulle bra gärna vilja bli fast anställda för kommunen.
Det bör rimligtvis finnas en uppsjö av arbetsuppgifter för en glad och stark häst och en arbetslös kraftkarl i sina bästa år.
Den nordsvenska hästen fanns som en naturlig del i vår landskapsbild för några decennier sedan.
Det har skrivits böcker och hymner om just den här rasen. Den nordsvenska hästen finns också inom glas och ram på många väggar hemma hos den lantbrukare som betraktade sin arbetshäst som sin bäste vän.
Kvar i vår landskapsbild är tio i Örnsköldsvik.
Lukas är sugen på att arbeta. Ibland har han så bråttom att jag har svårt att hänga med. Mellan varven, när han inte har några speciella uppgifter, kan han vara lat också. Ja, jag har sett att han kan trivas med att gå omkring och vara sysslolös. På det sättet är han harmonisk och blir varken otålig eller orolig av att slå dank. Han har rättat sig efter konjunkturerna som de nu blivit i det här landet, tycker ägaren.
Efter mottot att det är bättre att vara brödlös än rådlös tog sig den arbetslöse Lo Åkerberg och hans hästar, ty han har flera i sitt stall, ut på vägarna på ett vilda västern-äventyr för några år sedan. Det blev ett äventyr där Lo Åkerberg och ett stort gäng likasinnade drog ut på vägarna med hästar och vagnar och levde skogsliv under primitiva former.

SKONSAMMARE MED HÄST
Med massor av proviant och stora tält gav sig karavanen iväg på de svenska sommarvägarna. Hästar, män, kvinnor och barn fick ett oförglömligt, udda och även billigt äventyr. Dessutom massor med nyttig motion.
Men i dag visar Lukas andra energier som trogen miljövårdare.
Det är så mycket skonsammare för markerna med en häst istället för en stor skogstraktor. Det är ovanligt i dag att anställa en man och hans häst istället för en man och hans traktor. Jag tror att för de här parkliknande områdena som skall vårdas är det mycket bättre med Lukas och Los arbetsinsatser, säger Leif Strandberg, Örnsköldsviks kommun, som sade ja till anställningen.
Det låter på Strandberg som om det inte är alldeles omöjligt för Lukas och Lo att en fortsättning följer även när arbetspraktiken eller projektet tar slut efter det första halvåret.
ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons