Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn sommar hittills – men sjöräddningen är alltid redo: "Har chans att göra skillnad"

De jobbar ideellt – för att hjälpa till och om möjligt rädda liv på havet. "Man har chans att göra skillnad", säger Niklas Edlund, befälhavare hos RS Härnösand – som på fredagen var på besök på Ulvön.

Annons

Under Ulvöregattans andra dag befann sig en trio sjöräddare från Härnösand på plats för att i praktiken visa upp sig. Sjöräddningssällskapet är en organisation som i princip sköts helt ideellt och lever på bidrag och medlemsavgifter.

Deras båt, som kostar i runda slängar nio (!) miljoner kronor, är exempelvis till stor del bekostad av en företagsledare från Göteborg och är även döpt efter samma man och heter Rescue Lars Prytz.

På stationen i Härnösand finns 35-40 som ställer upp ideellt. Under Ulvöregattan befann sig befälhavaren Niklas Edlund på plats tillsammans med Henrik Wiklund och Patrik Asplund.

– Det är viktigt att synas vid såna här tillfällen och att folk vet att vi finns här på Norrlandskusten. Sällskapet är över hundra år gammalt men Norrlandskustens stationer är relativt unga, berättar Niklas Edlund.

Hur stort är ert område?

– Vi möter Ö-viksstationen lite söder om Norrfällsviken, ett par distansmil söder om Ulvön. Så vi är hos våra norra kolleger nu egentligen. Men vi är en ganska gränslös organisation.

Hur har sommaren varit?

– Vi har haft en ganska lugn sommar, vi har haft fem, sex uppdrag. Det allvarligaste är ett benbrott; transport av ambulans. Vi har det ganska harmoniskt på Norrlandskusten, det är inga större incidenter, vi brukar ligga på ett 30-tal uppdrag per år ungefär. Både medlemsservie och skarpa lägen.

I uppdraget ingår både att assistera myndigheter vid allvarligare incidenter och att stötta medlemmar som behöver hjälp. Niklas Edlund berättar att de bara de senaste dagarna har gjort ett par insatser för medlemmar inom organisationen.

– De har drivit bara här utanför, lite söderut. För dem är det en väldig skillnad om vi kommer eller inte.

För den som är mer intresserad av vad Sjöräddningen gör – och kanske vill hjälpa till på något sätt – kommer ett ypperligt tillfälle redan nu på lördagen, den 16 juli. Då arrangeras nämligen Sjöräddningssällskapets dag i Härnösand och de nyfikna kan bland annat gå ombord på båten, se på en uppvisning, kasta lina och lära sig göra knopar.

Mer läsning