Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucia spred ljus över Ö-vik

Årets luciafirande i Örnsköldsviks kyrka var stämningsfullt och vackert. Lucian Madelene Schedin strålade ikapp med sina tärnor, tomtenissar, stjärngossar och sockerbagare.

Annons

Många tonåringar skulle nog tycka att det var pinsamt att sitta i en blå trädgårdsstol på ett biltak. Men lucia och hennes fyra tärnor fixade det galant. Under kortegen genom Örnsköldsvik vinkade de glatt till blåfrusna människor.

I Örnsköldsviks kyrka var det varmare. Det är få tillfällen som kyrkan är fullsatt, lucia är ett sådant. Kören Nota Bene, med dirigent Egon Hillergren, inledde med Advent. Därefter solosång med unga Sofia Näslund samtidigt som Lina Broman dansade framme vi Altaret.
När flickören Feminalen sjöng Jul, jul stålande jul, studsades tonerna mot taket och det lät så där vackert som det bara kan göra i en kyrka. Desto mer livat blev det när några unga flickor tog fram fiolen och började spela folkmusik tillsammans med Folkmusikgruppens ledare Anders Eriksson.

Efter ännu mer körsång, dans och musik var det dags. Tonerna av Sankta lucia blev allt starkare och starkare. Ljuset drottning, Madelene Schedin tågade in tillsammans med sina tärnor och tjejerna i Feminalen.
Väl framme vid altaret dansade Kulturskolecentrums danslever utklädda till tomtar, pepparkaksgubbar och sockerbagare. Barnens uppträdande var ett bejublat nummer. De levde sig in i rollerna och tomtenissarna dansade runt vid altaret till Midnatt råder.
Lions president Acke Sjölund höll tal och fäste ett smycke runt lucias hals. Det var lättare sagt än gjort. Som tur var stod fjolårets lucia, Sandra Zinner bredvid och ryckte in. Madelene Schedin läste en dikt, sedan tågade luciaföljet ut.
Gårdagens luciatåg var som tidigare luciatåg och kommande luciatåg. Inte direkt spännande eller häpnadsväckande utan vackert, stämningsfullt och traditionellt.


SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons