Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovande order för Hägglunds Vehicle

ÖRNSKÖLDSVIK. Hägglunds Vehicle har fått sin första
seriebeställning på bandvagn Bv206s från Tyskland. Detta är ett stort genombrott och kan vara början på en mycket stor order.
– Känns jättekul, vi har arbetat länge för den här ordern, så länge att många funderade på om det verkligen skulle bli av, säger Sven Kågevall, vd för Hägglunds Vehicle AB.

Annons

Sedan början av 90-talet har Hägglunds Vehicle arbetat med att introducera den splitterskyddade bandvagnen Bv206s till Tyskland, med totalt fyra försöksordrar. I går mottog Hägglunds Vehicle sin första seriebeställning av 31 bandvagnar till ett ordervärde av cirka 120 miljoner svenska kronor.
Det här är ett stort genombrott, säger Sven Kågevall. Ordern visar att splitterskyddade bandvagnar börjar vinna terräng på den tyska och den europeiska marknaden.

FÅR MERSMAK
Bo Sjöblom, SIF-ordförande vid Hägglunds Vehicle, bekräftar att ordern varit efterlängtad.
Vi ser mycket positivt på det här. Det gör att vi får mersmak, säger han.
Ordern är en första i ett större samarbetsprojekt och i den tyska myndighetens planering finns ett specificerat behov av cirka 200 vagnar.
Vi kan förvänta oss en beställning från Tyskland på 25-30 stycken åt gången de kommande fem till sju åren, säger Sven Kågevall.
Bv206s är en splitterskyddad variant av Bv206, som har producerats i närmare 11 000 exemplar och exporterats till ett 40-tal länder världen över.

FLEXIBELT FORDON
Den splitterskyddade bandvagnen är användbar på många olika områden. Den kan klättra i stora lutningar, ta sig fram över lössnö, sand och sumpmarker. Den kan även arbeta i arktisk kyla eller tropisk hetta. Hägglunds Vehicle har sålt Bv206s till Sverige, Spanien, Frankrike och Italien. Företaget ser en stor potential på världsmarknaden för Bv206s, bland annat för internationella insatsstyrkor.
Alla typer av styrkor behöver mobilitet och våra fordon passar till det, säger Sven Kågevall.
Marknaden är mogen för den här typen, säger Bo Sjöblom.
Trots en tuff marknad har företaget funnit en viktig position.
Framtiden ser ljus ut. Jag tror vår produkt har de närmsta fem till tio åren framför sig. Det är ett bra bidrag för vår verksamhet, säger Sven Kågevall.
I slutet av året ska leveransen påbörjas till Tyskland.


SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons