Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovade att förkorta föräldrarnas lidande

ÖRNSKÖLDSVIK. Den 20 mars tog han livet av sin 85-åriga mor. För att han tyckte om henne men framförallt för att han lovat sin pappa att förkorta deras lidande om de blev gamla och sjuka.
– Hon hade blivit allt sämre och var inne i livets slutfas. Därför beslutade jag att göra som han sagt. Och jag känner mig nöjd med vad jag gjorde, förklarade 42-åringen som nu riskerar många års fängelse.

Annons

Han uppträdde fullständigt lugnt vid gårdagens rättegång. Helt utan känslor. Inte med en min visade han ånger över vad han gjort. Och utan omsvepningar erkände han dråp som var åklagarens rubricering av brottet.

INTE I BEHOV AV VÅRD
Utlåtandet från rättsmedicinalverket efter den fyra veckor långa rättspsykiatriska undersökningen visar att dråpet utförts under påverkan av en psykisk störning. Men man säger samtidigt att han inte lider av en så allvarlig störning att han är i behov av vård.
Redan innan pappans död 1991 pratade han med sin son om vad han skulle göra den dagen någon av föräldrarna skulle bli gamla och sjuka. Då skulle sonen korta av deras lidande.
Morgonen den 20 mars var stunden inne. 42-åringen skulle uppfylla sin del i överenskommelsen med pappan.
Hon kippade efter luft där hon låg i sängen och blödde ur ena näsborren. Då bestämde jag att det fick vara nog. Att hon inte skulle behöva lida mer, berättade mannen. Helt lugnt och stilla.
Med ena knäet på mammans högeram tryckte han en kudde mot hennes ansikte under cirka fem minuter.
Jag såg hur hennes fingrar på vänster hand mattades av och rätades ut. När jag var färdig kände jag på handen, hjärtat och halspulsådern om pulsen slutat slå. Och det hade den.

REKONSTRUKTION PÅ VIDEO
På den rekonstruktion som polisen spelat in berättade han detaljrikt om vad som hände den här morgonen. Att han efteråt gick in i köket och åt frukost, att han hämtade ett rosa sängskynke som han lade över hennes kropp.
Jag kramade henne och sa, hej då mamma!
Fram till den 6 september förra året skötte hemtjänsten om henne. Hjälpen upphörde sedan mamman berättat för sin son att de uppträtt bryskt mot henne.
Hon tyckte det var bra att jag tog över. Själv ansåg jag det självklart att jag skulle sköta min sjuka mamma. Det var en snäll människa. Lätt att prata med, förstående och trevlig. Jag tyckte mycket om henne.
Höll ordning på allt
Mamman blev hans enda sociala kontakt under det senaste halvåret. Varje morgon gick han till henne, gav henne punktligt hennes insulin mot diabetes och andra mediciner. Och lagade hennes frukost och lunch.
Efter klockan fem levde jag mitt eget liv. Men många kvällar satt vi också och tittade på tv tillsammans.
Han förde anteckningar om klockslag för insulininjektionerna. Han skötte den gemensamma ekonomin. Och höll ordning på allt.
Just detta är enligt läkarexpertis ett typiskt tecken på den syndrom som 42-åringen lider av.
Dit hör tydligen också det faktum att han inte ifrågasatte sin fars vilja att förkorta deras liv den dag föräldrarna befann sig i livets slutfas.
Men enligt åklagaren hade han aldrig själv aldrig hört mamman uttrycka önskemål om att få dö.
Pappa har sagt att han pratat med henne om dödshjälp och att hon accepterade detta eftersom ingen av dom ville ligga på sjukhus med en massa slangar som höll dom vid liv.

RÄTTSFALLET ÄR UNIKT I SVERIGE

ÖRNSKÖLDSVIK. Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts visar att 42-åringen inte är i behov av vård. Och därmed kan straffet knappast bli annat än fängelse.
Men tingsrätten har inte någon lätt uppgift framför sig. Dråpet i Sund är unikt och något liknande rättsfall finns inte att jämföra med.
Redan när polisen anlände den aktuella mars-morgonen, sedan han själv ringt och anmält vad som inträffat, talade 42-åringen om barmhärtighetsmord. Att han dödat för att mamman skulle slippa lida.
Det kan aldrig vara rätt att förkorta någon annas liv. Och hon hade ju heller aldrig uppgett att hon ville dö. Trots att man är sjuk kan det finnas många glädjeämnen kvar i livet. Därför kan man inte prata om barmhärtighetsmord, förklarade kammaråklagare Jochaim Gyllencreutz i sin slutplädering.
Han pekade också på att mamman den här morgonen kunde gå själv med hjälp av rullator och åt som vanligt sin frukost.
Straffvärdet för dråp ligger på 6- till 10 års fängelse. Vilken nivå tingsrätten lägger sig på i sin bedömning återstår att se. Men faktum är att det finns förmildrande omständigheter som kan mildra den slutliga domen som förövrigt avkunnas den 12 juni.
Dels att han angett sig själv och från första stund erkänt brottet. Men också för att han lider av en viss psykisk störning som dock inte bedöms som allvarlig.
Men den måste vara mycket nära att rubriceras som allvarlig. Det finns andra fall där samma sjukdom fått den bedömningen. Hur ska han klara en fängelsemiljö, undrade 42-åringens advokat Gunnar Bodén.
Han yrkade på skyddstillsyn för sin klient och att han skulle försättas på fri fot. Efter en dryg halvtimmeslång överläggning meddelade rättan att 42-åringen ska kvarbli i häktet till dom avkunnas.
Och detta är ett tecken på att det är ett längre fängelsestraff som väntar i detta för landet unika fall. Åklagaren ansåg också att det var tveksamt om straffet skulle kunna hamna under sex års fängelse.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons