Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsamheten nedåt i Polen

/
  • Det är fortfarande god efterfrågan på etanol i Polen. Men det går ändå tungt för Sekabs intressebolag Bioagra.
  • Under vd Anders Fredrikssons ledning har Sekab dragit sig ur E85-marknaden som nu rasar.

Det är fortfarande god efterfrågan på etanol i Polen.
Men det går ändå tungt för Sekabs intressebolag Bioagra.

Annons

Det är inte enbart etanol- och nybilsförsäljningen av etanolbilar som rasar. Nu talas det bland annat om att förlustbringande Agroetanol, den stora etanolfabriken utanför Norrköping, riskerar att läggas ned om etanoltrenden inte vänder.

– Det kan inte hålla på i alla evighet, så är det, säger Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen till Sveriges Radio.

Även för Sekabs är läget besvärligt. Det kommunägda bolaget redovisade ett resultat efter finansiella poster på närmare minus 15 miljoner kronor för perioden januari till augusti.

Dock är det inte vikande svensk drivmedelsförsäljning som påverkar resultatet. Sedan 2011 har Sekab fasat ut drivmedlet E85 och säljer heller inte någon etanol för låginblandning.

– Vi påverkas därför inte av lägre volymer på den marknaden, säger Anders Fredriksson, vd, Sekab.

Det handlar i stället om hur det ser ut på etanolmarknaden utomlands. Närmare bestämt i Polen, där Sekab har sitt intressebolag Bioagra, och där marknaden beskrivs som tämligen stabil.

– Efterfrågan är något lägre som följd av lägre bensinförbrukning i Polen, vilket är en konsekvens av att Polen känner av lågkonjunkturen. Men den strukturella efterfrågan på etanol i Polen är enligt min bedömning oförändrad, säger Fredriksson.

Sekab äger 49 procent av det polska bolaget som årligen producerar årligen cirka 140 000 kubikmeter etanol och 100 000 ton DDGS (djurfoder) med spannmål som råvara. Produkterna säljs i huvudsak i Polen och Tyskland.

Beträffande etanolen handlar det så kallad låginblandning. Produktion samt försäljning av etanol har successivt ökat under året. Enligt Sekabs senaste ekonomirapport ligger etanolpriset under året oförändrat jämfört med 2012.

Däremot är råvarupriset (priset på majs) högre, vilket minskar lönsamheten. Därtill har bolaget påverkats av negativa valutakurseffekter eftersom bolaget upptagit lån i euro. Det motsvarar minus 8 miljoner kronor för perioden januari till augusti. Beträffande andelen i Bioagras finansnetto för motsvarande period landade detta på minus 20 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons