Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löftet: "Vi kommer inte höja priset nästa år"

/

Här är Övik Energis nyårslöfte till sina kunder.

Det blir ingen höjning av fjärrvärmepriset under det kommande året.

– Det kan vi hålla tack vare att bränslepriserna sjunkit, samtidigt som vi effektiviserar, säger företagets försäljningschef Odd Johansson.

Annons

Ett annat löfte som Övik Energis försäljningschef av värme och kyla kan avge är att det inte kommer att bli någon fjärrvärmeförsäljning i rallyfart under 2014.

– Planen är att vi ska locka till oss ytterligare ungefär 60 kunder, säger Johansson.

60 nya kunder är ingen jättesiffra för ett företag som ökade med cirka 400 mellan 2007 och 2008 – och som på de tre år som följde plussade sammanlagt ungefär 1 000 nya kunder.

Men sedan har det förstås inte gått lika enkelt. De tre senaste åren har antalet kunder legat i stort sett stilla; på 3 300.

– Det stämmer att många hushåll i Örnsköldsvik inte har fjärrvärme, håller Odd Johansson med.

Fjärrvärmen kom till Örnsköldsvik för snart 30 år sedan; 1977. Då handlade det om centrum, och om större fastigheter där.

Nu är fjärrvärmen mer utbredd. Förutom i Örnsköldsviks centrala delar så finns fjärrvärmen även i Husum, Bredbyn, Bjästa, Moliden och Hampnäs.

Men efter den kraftiga utbyggnaden som skedde för ett antal år sedan, har det mattats av. Men det finns ett undantag, och det heter Själevad. Nästa vecka blir det helt klart med det som Övik Energi kallar Själevad västra – och om intresset för fjärrvärmen bara ökar en aning så tyder det mesta på att det byggs även på Bryggeriudden.

– Där är det ett 50-tal hushåll som informerats om förutsättningarna, och om att de kan få bredband samtidigt som vi kommer dit med fjärrvärme, säger Odd Johansson.

Vad är det som avgör om ni bygger i ett område?

– Det ska bära sig för oss, annars kan vi inte göra det. Vi försöker själva bearbeta områdena så att vi ska få tillräckligt många som vill ha fjärrvärme. Man kan säga att förutsättningarna är bra om det är många som vill ha fjärrvärme, i ett tätbebyggt område.

Det som främst gäller för Övik Energi är så kallade förtätningar. Det är nya kunder som ansluter sig i ett område som redan har fjärrvärme.

– Det har hänt att vi har kunnat installera på bara någon vecka när det är någon som anmält sig, men normalt tar det tre till fem veckor.

Vad är det som avgör om hushållen vill ha fjärrvärme?

– Priset är inte det avgörande, har vi sett. Man vill ha fjärrvärme för komforten, och för att det är enkelt. Våra undersökningar visar att vi har nöjda kunder, och vi får faktiskt en del nya som till och med har bergvärme.

Å andra sidan har det hänt några gånger sedan 1977 att fjärrvärmeköpare har övergett den tanken – och gått över till bergvärme.

Var är det nära att ni ska bygga?

– Vi har hållit på ett par år i Björna, men där fattas ännu lite intresse för att vi ska ha underlag att dra i gång.

Var centralt finns ingen fjärrvärme?

– I Gimåt, där det också saknas lite för att vi ska kunna bygga, och i Bonäset och på Hallbacken. På Hallbacken är det många som har direktverkande el, och då handlar det om ganska kostsamma konverteringar för att kunna byta till fjärrvärme.

Även om antalet nya kunder inte regnar över Övik Energi så går det ekonomiska åt rätt håll med bra fart. Efter tre år med ekonomiska minusresultat gjordes en vinst på 19 miljoner 2013.

Mer läsning

Annons