Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindberg (C) kritisk till bedömningarna bakom fiberbidragen: "Det blev som vi befarade"

Centerpartiets gruppledare i Örnsköldsviks kommunfullmäktige, Anna-Lena Lindberg, är kritisk till hur de olika fiberföreningarna bedöms när länsstyrelsen beviljar bidrag. "Det var det här vi befarade", säger hon.

Annons

Ann-Lena Lindberg (C) oroade sig över om vissa fiberföreningar skulle förfördelas – och menar att hennes oro nu visat sig vara befogad.

Kommunfullmäktige tog i december 2014 beslut om att satsa 25 miljoner kronor i det regionala bredbandsprojektet DIG 2020. I fullmäktiges talarstol uttryckte Anna-Lena Lindberg farhågor om att alla fiberföreningar inte skulle behandlas lika.

– Jag undrade vad som händer med dem som inte väljer Övik Energi, säger hon.

– Det som nu hänt var det vi befarade.

Läs mer: Efter de nekade fiberbidragen – nu förklaras beslutet: "Vi utgår från en prioriteringslista"

Anna-Lena Lindberg säger att hon vid flera andra tillfällen fört fram samma farhågor som hon gjorde i kommunfullmäktige.

– Jag har sagt att "visst är det så att det inte blir någon skillnad" och vare sig Glenn Nordlund eller Sture Andersson (kommunens IT-strateg) har sagt emot.

Så den situation som nu uppstått, där fiberföreningar nekas bidrag – i praktiken för att de inte ingår i Övik Energis ortssammanbindande bredbandsprojekt – uppskattar hon inte.

– Ska vi få 90 procents täckning 2020 kan ju inte de här föreningarna ställas utanför. Och jag kan inte tro att någon politiker vill ha det så.

– Så många som möjligt ska ju få täckning och vilken aktör man använder ska då inte spela någon roll.

Anna-Lena Lindberg menar att kommune ska hjälpa, inte stjälpa.

– När det nu finns så starka ideella krafter, varför stöttar man inte dem? Det är bra att kommunen finns med – men jag gillar också valfrihet.

Kommunalrådet Glen Nordlund (S) säger att det är olyckligt om vissa fiberföreningar utesluts.

Kommunalrådet Glenn Nordlund (S) säger att han förstår frustrationen i de fiberföreningar som nekats bidrag.

– Samtidigt förstår jag, att när det nu finns en regional handlingsplan att man utgår från den. Det var ännu mer frustrerande när det inte fanns någon sådan.

Om beslutet om den kommunala bredbandssatsningen säger Glenn Nordlund:

– Vår avsikt var inte att det skulle få de konsekvenserna att det skulle utesluta (föreningar). Det är olyckligt om det gör det.

Mer läsning

Annons