Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libanesiska loppan kan dyka upp i Ö-vik

ÖRNSKÖLDSVIK. Den ”Libanesiska loppan” kan vara på väg till Örnsköldsvik.
Och för den som stöter på den kan det bli ett dyrt möte.
– Se upp för hjälpsamma personer vid uttagsautomaterna, varnar Föreningssparbankens säkerhetsansvarige Bernt Lord.

Annons

Varje sommar samma visa: Se upp för ficktjuvar! Gör det besvärligt för inbrottstjuvar!
Nu är det dags för nästa varning. Håll er undan den Libanesiska loppan!
Det handlar förstås om ett brott, som tidigare upptäckts i Malmö och Stockholm, men som nu hittat vägen upp till Norrland. Senaste larmet kommer från Boden, där fifflare höll sig framme i helgen och i tisdags morse.
Plastbricka och videoband
Brottet utförs vid uttagsautomater och går till ungefär på det här viset:
Med hjälp av en plastbricka och videotejp (själva bandet) tillverkar tjuvarna en falsk öppning för kortet i den befintliga öppningen. När kunden kommer till bankomaten för att ta ut pengar fastnar kortet och ett felmeddelande dyker upp på skärmen.
En person kommer då fram och ber att få hjälpa till och säger att kunden ska trycka in koden igen för att få ut kortet.
Kunden trycker koden och under tiden spanar de fräcka tjuvarna in vilken kod som trycks in. Kortet kommer dock inte ut.
När kunden ger upp och lämnar bankomaten kan tjuven med hjälp av en ögla i den dolda öppningen plocka ut kortet. Han tar bort utrustningen, för in kortet och knappar in koden och vips så är kontot tömt.
På det här sättet kan kunderna bli av med ganska stora summor, varnar Bernt Lord. Spärren för vad man kan ut under en vecka ligger på 15 000 kronor.
Hjälpsamma människor ska man se upp med när de helt plötsligt bara dyker upp vid bankernas uttagsautomater.
Skydda koden från insyn
Stölderna sker med fördel, för tjuven, när banken är stängd; när kunden inte har någon möjlighet att gå in för att förklara vad som hänt.
Jag vet att svarttaxiförare i Stockholm gjort på ungefär samma sätt. De har inte haft pengar till bensin utan önskat att passageraren uppsöka en uttagsautomat.
Han råder nu folk som ska ta ut pengar att vara uppmärksam och om kortet fastnar, inte trycka in koden.
Koden ska du nästan till varje pris behålla för dig själv. Det är inte förrän du avslöjat sifferkombinationen som någon annan kan ta ut dina pengar.
Finns det något sätt som kunden kan se att maskinen är riggad?
Jo, det sitter liksom en extra krage där kortet ska stoppas in. Men om man blir frustrerad över att uttaget inte går som det ska, och att när det dessutom är någon längre bak i kön som ska vara hjälpsam...
Ännu så länge har automaterna i Örnsköldsvik inte haft besök av skurkar som använder sig av det här tricket för att komma över pengar.
Ändå tycker Lord att det är på plats med varning för att möjligen förebygga att det händer.
Man vet aldrig när det slår till här. Vi har indikationer från polisen att det är post- och bankrånare i farten och därför har vi ett till att våra rutiner är igång och fungerar som de ska.
Även Nordeas ställföreträdande kontorschef i Örnsköldsvik, Kent Häggström, kan meddela att polisen utfärdat varning för rånare:
Det är som det brukar vid semester- och juletid. Men vi har haft extra informationer med våra anställda, vi är på tå.
Vad säger du om den här Libanesiska loppan?
Där har vi också fått info. Vi tar extraturer förbi automaterna både morgon och kväll för att se om något inte står rätt till.
De externa företag som laddar automater åt oss är också medvetna om vad som gäller. Men ta nu inte detta som någon garanti för att folk inte kan bli lurade, det är upp till var och en att vara försiktig.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons