Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lernia varslar nio

ÖRNSKÖLDSVIK. Lernias nio anställda på Sjögatan i Örnsköldsvik har varslats om uppsägning. Varslen omfattar enbart de yrkestekniska utbildningarna.
Orsakerna är flera. Länsarbetsnämnden har fått minskade anslag till utbildningar och industrins efterfrågan är lägre än väntat.

Annons

Utbildarna på Sjögatan och platschef Hans Söderlund, Kramfors, kämpar för att behålla de yrkestekniska utbildningarna i Örnsköldsvik, och sälja in koncept till företag i området.
Lyckas man inte med det innebär det att personal som har en uppsägningstid på sex till tolv månader får sluta, med början till våren.
Avtalet med länsarbetsnämnden löper ut den 30 december och har inget hänt innan dess är vi avtalslösa. Vi har varslats och får inte längre delta i upphandlingar, man stöder andra intressen. Får vi inga kursdeltagare får vi heller inga intäkter, säger Jan-Erik Aspfors, utbildare för elektronikbranschen.

CENTRALISERING TILL SUNDSVALL
Platschefen Hans Söderlund kämpar både för Örnsköldsviks- och Kramforskontorens överlevnad.
Där har två utbildare varslats och i Sundsvall en.
Länsarbetsnämnden har minskat upphandlingen och nu drar man ner till Sundsvall. De prioriteras stenhårt eftersom det inte har kommit signaler från industrin om ytterligare behov av utbildningar, tvärtom finns det personal som står till arbetsmarknadens förfogande. Ams har också tilldelat länsarbetsnämnden mindre pengar, säger Hans Söderlund.
Han ger sitt fulla stöd till personalen i Örnsköldsvik.
Lernia har funnits på Sjögatan i många år men under ett annat namn, AMU, Arbetsmarknadsutbildningar. Svetsare, utbildning i skärande bearbetning - NC-teknik, och elutbildningar dras in.
Länsarbetsnämnden har varit vår största kund, 85 procent av alla intäkter kommer från dem. Jag är fritidspolitiker och det som sker nu är väldigt konstigt enligt mitt sätt att se. Länsarbetsnämnden tar täten för centralisering mot Sundsvall när de borde se till de små kommunerna överlevnad. Ska vi ha utvecklingsmöjligheter borde kompetensutveckling stanna i området, säger Hans Söderlund.
Holger Näsström, Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik, är den som sköter upphandlingar åt länsarbetsnämnden.

FÖR LITEN EFTERFRÅGAN
Det som händer bygger helt och hållet på upphandling utifrån marknadens behov. Vårt uppdrag är att se till att minst sju av tio har jobb efter utbildningen. Efterfrågan på arbetsmarknaden är inte tillräckligt stor och vi gjorde bedömningen att industrin inte längre utbildar eftersom de har folk på lager. Vi måste göra time out och avvakta tills industrin söker folk igen. Kramfors och Ö-vik har samma sits, säger Holger Näsström.
Behovet av yrkesutbildningar är enligt Holger Näsström störst i Sundsvall.

BEHOVET ÄR MÄTTAT
Folk från Örnsköldsvik får räkna med att läsa teori där och göra praktik på hemmaplan i fortsättningen.
Lars-Eric Morin, vd för Industrigruppen i Örnsköldsvik, medger att behovet av yrkestekniker är mättat för närvarande.
Vi fortsätter våra samtal med arbetsförmedlingen och vill satsa på lärlingsutbildningar, idag tar det 30-40 veckor att utbilda och jag är nästan säker att det kommer att uppstå brist redan framåt årsskiftet, säger Lars-Eric Morin.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons