Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare för framtiden

/
  • Hela ledarskapsgruppen samlad vid Sliperiet. I dag beger de sig till Bjurholm för att uppleva älgar på nära håll.
  • Alice Iamandi och Davide De Sena, från Rumänien respektive Italien, är nöjda med ledarskapsutbildningen i Örnsköldsvik.

Den här veckan genomförs en ledarskapsutbildning med europeiska förtecken i Örnsköldsvik.
– Det är viktigt att stärka upp ungas ledarskap, säger fritidskonsulenten Jan Lindström.

Annons

Ett 25-tal ungdomar, plus ledare, finns just nu i Örnsköldsvik för att vidga sina vyer, lära och utbyta erfarenheter. Det handlar om utbildning i organisationen Drums for peace anda och det handlar om ungdomar från Italien, Rumänien, Estland, Lettland, Danmark och Sverige.

I går stod workshops och föreläsningar på agendan i Sliperiet och Jan Lindström, som är en av de som håller i taktpinnen under veckan, berättar att ledarskap är ett viktigt ämne för framtiden.

– De får träna på sina egna förmågor, det handlar om att kommunicera, lyssna på andra och förstås ledarskap, säger han.

Under veckan har ungdomarna med ledare från sina respektive hemländer också varit i Gene Fornby, där det mer har handlat om äventyrspedagogik.

– Tanken är att det är övningar som går ut lite grann på hur man kan lösa problem med enkla medel och hur man tränar upp sitt förtroende för andra människor, säger Jan Lindström.

– Det kan sammantaget handla om att kommunicera, hitta lösningar och lyssna, säger han och påpekar att dagen i Gene också bjöd på en interkulturell afton med smakprov på mat från alla länder.

Gästerna kom till Örnsköldsvik i måndags – en del med en lång resdag i bagaget. På fredag åker de flesta hem, men innan dess ska bland annat älgfarmen i Bjurholm besökas.

– Och naturligtvis ska de även få känna på lukten av surströmming, säger Jan Lindström och tillägger att speciellt rumänerna har höga förväntningar på det.

Veckan i Örnsköldsvik är möjlig tack vare sökta medel från Ungdomsstyrelsen. Enligt Jan Lindström är förhoppningen att utbytet ska fortsätta på den inslagna vägen.

Richardt Nielsen från Danmark är en av gästföreläsarna under veckan och han säger utan funderingar att det är underbart att arbeta med ungdomar.

– Det är hög tid att vi gamlingar träder tillbaka och släpper fram de unga. De är redo, säger han.

Davide De Sena från Milano och Alice Iamandi från Bukarest är två av ungdomarna som är plats i kommunen under veckan. Båda säger att det är intressant och att de lär sig saker hela tiden.

– Det skiljer mycket mellan länderna. Inte minst om man är van att bo i en storstad, säger italienaren Davide De Sena och får nickande medhåll av Alice Iamandi.

Mer läsning

Annons