Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Dannberg lämnade Domsjö Fabriker igår

ÖRNSKÖLDSVIK. Lars Dannberg slutade i går som vd för Domsjö Fabriker.
Styrelsens ordförande, Malcolm Norlin, Stockholm, som tillika är en av ägarna, förnekar dock med stor energi att Dannberg fått sparken.
– Vi hade olika uppfattningar i en del sakfrågor och då valde han att gå.

Annons

Vd-skiftet skedde mycket snabbt vid styrelsemötet i går. Lars Dannberg slutade enligt pressmeddelandet på egen begäran. Styrelse och ägare beklagar enligt samma meddelande detta. Till ny vd utsågs Lars Nordin som dessutom är delägare i Domsjö Fabriker. Även han var på plats i Domsjö i går. Det är emellertid endast en tillfällig lösning i avvaktan på att en ny vd utses.
Hade det då inte varit bäst om Lars Dannberg suttit kvar till dess en efterträdare är utsedd?
Jovisst. Men Lars Dannberg ville inte detta. Han är proffs och jag är proffs och vi har haft olika uppfattningar i en del sakfrågor och då valde han att avgå. Lars Dannberg är en principfast och handlingskraftig person som har en del influenser av amerikansk företagarkultur eftersom han arbetat där. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att han valde den här lösningen.

FABRIKEN GÅR BRA
Malcolm Norlin säger att meningsskiljaktigheterna inte är av sådan art att det kommer att märkas vid driften av fabriken och den framtida projektinriktningen.
Är det personkemin som inte stämmer?
Nej, det ligger inte på det planet. Det är rena sakfrågor det handlar om. Dessa är dock inte av den karaktären att det kommer att märkas för omgivningen.
Malcolm Norlin säger att fabriken går alldeles utmärkt bra och att Lars Dannberg och övriga medarbetare fått bra snurr på det hela. Första året blev mycket bra och även i år ser det ut att bli ett hyggligt resultat. Massapriset är på väg uppåt igen och det ger ett mycket märkbart tillskott till kassan.
Lars Dannberg utsågs som vd för Domsjö Fabriker den 18 maj 2000 och tillträdde befattningen i augusti samma år. Han är 47 år och född i Bredbyn med hustru från Bjästa. På 1980-talet arbetade han vid Modo Chemetics och Modo. Åren 1988-2000 var han anställd på olika chefsposter inom industrier i Kanada och USA. Från 1995 var han vd för Great Lakes Pulp & Fibre Inc i USA.

TAR DET LUGNT EN MÅNAD
Lars Dannberg säger att han nu kommer att ta det lugnt minst en månad innan han funderar på någon annan uppgift.
Det har varit högt tempo senaste tiden och jag känner att jag vill ta igen mig en smula. Jag har inget arbete att gå till just nu men är inte särskilt orolig.
Lars Dannberg bekräftar att han sagt upp sig men vill inte närmare gå in på orsakerna.
Enligt pressmeddelandet beklagar de fackliga organisationerna den uppkomna situationen men stöder till fullo den nya ledningen. Martin Eriksson, Pappers, personalrepresentant i styrelsen, vill inte säga mer än vad som står i detta meddelande när ÖA ringer upp.

NORDIN STARTADE BANK
Den nye vd:n Lars Nordin är både civilekonom och civilingenjör. Han är 55 år och har en mycket gedigen bankmannabana bakom sig. Han var med om att starta City Bank i London och arbetade där i nio år och arbetar i dag i Stockholm.
Han kommer att finnas i Domsjö så mycket som läget kräver, säger Malcom Norlin. Jag har känt honom sedan 1976 och är övertygad om att han kommer att fungera väl i rollen fram till dess en ny vd rekryterats.
Enligt pressmeddelandet kommer Lars Nordin också att ta hjälp av Georg Boström som i dag verkar som konsult till bolaget. Georg Boström har mångårig skogsindustriell erfarenhet, senast från Tyskland och Thailand.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons