Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna stöttar Mimmi

/
  • Parkskoleeleven Mimmi Westerlund (till höger) har i ÖA framfört kritik mot att kuratorerna blivit förre på skolan. Något som föranledde möte med rektorn och fyra andra vuxna. Nu får hon stöd av 21 Parklärare, däribland Elisabeth Kristoffersson, i sin rätt att uttrycka sin åsikt och sin kritik.

Lärarna på Parkskolan vill visa sitt stöd för Mimmi Westerlund. Därför har 21 av dem skrivit under en debattartikel om rätten att ha en egen åsikt.

Samtidigt är flera av lärarna oroliga för vad som kan hända dem själva när de nu går ut med öppen kritik mot skolledningen.

Annons

I sin debattartikel om demokrati i skolan är Parklärarna skarpt kritiska till hur skolledningen bemött Mimmi Westerlund.

De skriver bland annat att det är "en demokratisk rättighet att framföra sina rättigheter", något man också säger sig fästa stor vikt vid i undervisningen.

Verkligheten i deras egen skola är dock annorlunda, menar de.

– Vår erfarenhet är att det är jättesvårt att komma med kritik, något som vi lärare också mött, säger Elisabeth Kristoffersson som är Mimmi Westerlunds mentor.

– Lyfter man upp en ståndpunkt blir man jagad. Det är inte okey att vara kritisk, Man ska rätta in sig i ledet.

Hon är orolig att behandlingen av Mimmi Westerlund ska göra andra elever tveksamma att lufta åsikter och kritik.

– Vi måste visa eleverna att man har rätt att uttrycka sin åsikt. Därför ger vi vårt stöd till Mimmi. Det är jättebra att hon gått ut och sagt vad hon tycker.

Bland de 21 lärare som skrivit under debattartikeln finns flera som är oroliga över att de satt dit sitt namn.

– Jag tycker själv att det känns obehagligt att ha skrivit under. Vad kan hända med mig nu? frågar sig Sonia Hedman Grundström.

Madeleine Åkerström berättar om kollegor som inte skrivit under, trots att de tycker att debattartikeln är bra och riktig.

– De anger inte sina skäl, men folk är oroliga för sina tjänster och för att de ska missgynnas i jobbet om de skriver under.

Hon bekräftar den kritik som framförts kring svårigheten att få träffa en kurator.

– Bara förra veckan var det en elev som behövde akut kuratorhjälp och fick beskedet att det tog en och en halv till två veckor.

Sonia Hedman Grundström har samma erfarenhet.

– Eleverna behöver mer än en kurator här på Parkskolan. Det är den känslan jag har efter mina möten med eleverna.

Annons