Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet seniorernas hemliga resa

/
  • Sven Bodin i högform under sitt ivriga berättande. Foto PA Strömberg
  • Vackra kurbitsmålningar på väggar och i tak. Här finns också ett av de finaste votivskeppen i Sverige.
  • På bodskullen finns texter och bilder om olika aspekter av fiskarkulturen och samhälles historia.
  • Nöjda och glada seniorer i solskenet efter den goda lunchen inför guidningen.

Annons

På självaste Nationaldagen samlades ett drygt 30-tal seniorer vid Arenan för att med buss påbörja årets hemliga resa. Förutsättningarna var de allra bästa med strålande sol och en temperatur som så småningom steg till hela +17°.

Redan vid Docksta blev det emellertid tvärnit nere vid kajen där m/s Kusttrafik brukar lägga till. Aha! Målet är Ulvöhamn. Vi fick dock vänta en dryg halvtimme på hennes ankomst från utgångshamnen i Ullånger.

Väl framme i Ulvöhamn väntade oss en läckert framdukad skärgårdsbuffé på hotellet. Många hade svårt att slita sig från den och vi hamnade lite i tidsnöd.

Alltnog samlades vi så småningom på trappan utanför, där vi fick stifta bekantskap med Sven Bodin, som skulle guida oss under besöket. Han är för övrigt en av eldsjälarna bakom Ulvö museums tillkomst och uppbyggnad och enormt kunnig och vältalig. Vad man kan kalla "ställföreträdande relevans", fritt översatt inlevelse, känsla och kunskap.

På promenaden bort mot museet blev det några stopp, under vilka vi fick en historielektion om samhällets framväxt fram till år 1910. Då bodde 340 personer på ön. Där fanns skola, sjukvård, post och telefon, ett levande kyrkoliv och ett mångsidigt föreningsliv.

Vi fick också höra om Lubbe Nordstöms vistelse på ön under ett halvårs tid våren-hösten 1905. Hans artiklar om upplevelserna spreds över Sverige i olika tidningar vilket kom att sätta Ulvöarna på kartan.

Nästa anhalt blev det gamla fiskekapellet från 1622. Agneta Alenius Madsen tog för en stund över taktpinnen från Sven Bodin och berättade om de kurbitsmålningar som pryder väggar och tak. Det är motiv från bibeln, bl.a. om den förlorade sonen. Allt målades 1719 av öbon Roland Johansson Öberg.

Kapellet blev slutligen för trångt. 1888 gavs då tillstånd för rivning av kapellet, men detta förverkligades aldrig. Oscar II blev vid ett besök på Ulvön så förtjust i kapellet att han skänkte 200 kronor. Nuvarande Länsmuseet Västernorrland köpte 1892 kapellet för 500 kronor, vilket gjorde att man hade råd att bygga den nya kyrkan.

Därefter var det dags att vandra vidare till museet och Sven Bodin tog vid igen. Det består inte enbart av kokhuset - dvs. den äldre hembygdsgården, den som efter flytt nu står vid vägen - men den centrala byggnaden är faktiskt den nybyggda sjöboden, med båtlänning och bodskulle. På bodskullen berättas i text och bild om olika aspekter av fiskarkulturen och samhälles historia.

Det blev en späckad och intressant dag och vi kände att det hade behövts mera tid, särskilt på museet, men vi fick lov att skynda oss tillbaka till båtens avgång. Måste bli ett återbesök.

Signatur PA

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons