Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarfacken anmäler kommunen till Arbetsmiljöverket

/

Stressen och arbetsbelastningen för lärarna i skolan är allvarlig och akut. Det har lärarförbunden påtalat för arbetsgivaren under flera års tid – utan att någon förbättring har skett. Nu har de fått nog. I tisdags gjorde Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund gemensam sak och anmälde kommunen till Arbetsmiljöverket.

Annons

Arbetsmiljön för grundskolelärarna i Örnsköldsviks kommun är under all kritik – och har så varit under flera års tid. Stressen är så hög för lärarna att den är ett arbetsmiljöproblem.

Det anser Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds lokalavdelningar i Örnsköldsvik, som påtalat detta för Anders Fager, grundskolans verksamhetschef, under de senaste åren. I mars i fjol ökade de två förbunden intensiteten i sina påtalanden.

– Min bild av hur lärare mår är inte trevlig. De får allt mer att göra, och arbetsuppgifterna ökar hela tiden, de jobbar väldigt många fler timmar än de ska och har ett engagemang som pågår dygnet runt. Lärarna är stressade och frustrerade – och situationen är alarmerande, säger Lars Wallin, huvudskyddsombud inom Lärarförbundet i Örnsköldsvik.

De två lärarförbundens krav på arbetsgivaren är tydliga: Ta signalerna på allvar! Undersök grundligt hur personalen mår och genomför åtgärder som minskar stressen och arbetsbelastningen.

Lärarförbunden har sedan snart ett år tillbaka lämnat in skrivelser till arbetsgivaren, men upplever att det inte lett till tillräckligt konkreta åtgärder och förbättringar.

– Vi har nått situationen där vi gör det vi måste göra enligt arbetsmiljölagen, nämligen skicka in en anmälan om brister i arbetsmiljön, till Arbetsmiljöverket.

– Nu är det dags att arbetsgivaren visar lite handlingskraft, säger Lars Wallin.

Där har lärarförbunden valt ut fyra punkter, som de anser är mest akuta:

1. Tydliggör vilka arbetsuppgifter det åligger lärare att utföra.

2. Redovisa övertidsuttag.

3. Redogör för de individuella riskbedömningar som gjorts när nya arbetsuppgifter tillförts.

4. Redogör för vilka undersökningar som genomförts, samt resultatet av dessa, avseende uttag av raster och friskvårdstimme.

– Nu hoppas jag att arbetsgivaren med kraft visar att man förstått allvaret i situationen och tillsätter de resurser som krävs för att lärarna ska få en rimlig arbetsbörda – samt själv kartlägger hur lärarna mår och hur de jobbar. Arbetsgivaren måste ta sitt arbetsrättsliga ansvar, som arbetsgivare, säger Lars Wallin, och fortsätter:

– Jag hoppas också att rektorerna får förståelse för den komplexa verklighet de har. Det är inte lätt att hålla budget samtidigt som de ska se till att lärarna har en rimlig arbetssituation.

Lärarförbunden hoppas nu att arbetsgivaren visar handlingskraft kring punkterna i anmälan, men förbunden är inte ute efter skadestånd.

– Allas målsättning är att få en så bra skola som möjligt. Men man kan inte å ena sidan säga att man ska göra något åt arbetsmiljöproblemet för lärarna, för att i nästa sekund göra indragningar, som ökar lärarnas arbetsbelastning.

– Nu markerar vi allvaret och hoppas på snara åtgärder, säger Lars Wallin.

Mer läsning

Annons