Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare vill anmäla kommunen

KÖPMANHOLMEN. Personalen på Köpmanholmenskolan är missnöjda med kommunens sätt att sköta skolan. Nu vill lärarna anmäla kommunen för bristande kompetens.

Annons

Skolornas underskott från föregående år skrevs för några veckor sedan av, från kommunens sida. I stället krävs att skolornas budget är i balans till hösten.
Vi har numera ett system med underskottshantering, säger Anders Kvarnström, som är ordförande i barn och utbildningsnämnden.
Det ger rektorerna befogenhet att fördela pengarna som de anser är bäst för sitt rektorsområde, men med det kommer ett ansvar att få budgeten att gå ihop, säger han.
Från utbildningsnämndens sida anser man att den nuvarande lösningen är den minst omöjliga.
Men på Köpmanholmenskolan håller den pedagogiska personalen inte med.
Vår personal känner att måttet är rågat, säger Iris Svensson, som är taleskvinna för lärarna i Köpmanholmen.

TVÅ TJÄNSTER BORT
Skolan ingår i Nätra rektorsområde, som ska få två nya tjänster till hösten, men på Köpmanholmenskolan försvinner två tjänster i stället.
Vi klarar inte att bedriva undervisning, som uppfyller de krav som Skolverket ställer på oss som personal. Sjukskrivningarna kommer troligen att öka drastiskt om beslutet står fast, tror Iris Svensson.
Hon påpekar att sjukskrivningar och neddragningar leder till ständiga omorganiseringar, som ytterst går ut över såväl personal som elever.
Situationen är inte unik i Köpmanholmen. På flera håll i landet har skolor börjat slå bakut mot de ständiga nedskärningarna. I Malmö har en av lärarnas fackliga organisationer, Lärarförbundet, anmält sin kommun till Skolverket, för att de anser att budgeten är för snålt tilltagen.
Nu har personalen på Köpmanholmenskolan gått en liknande väg. De har i veckan krävt att det lokala Lärarförbundet i Örnsköldsvik ska agera för sina medlemmar och anmäla Örnsköldsviks kommun till Skolverket, för tillsyn av budgeten i förhållande till skolans mål.

ANMÄLAN TILL SKOLVERKET
Kommunen klarar inte av att bedriva skolverksamhet som motsvara de krav som samhället ställer på en skola, skriver Iris Svensson i ett brev till Lärarförbundet.
Som det är nu har vi ingen aning om hur vi ska kunna nå de här målen med vår nuvarande budget. Kraven och resurserna går helt enkelt inte ihop, säger hon.
Lärarförbundet måste med kraft hjälpa till att sätta stopp för kommunens sätt att sköta skolan, kräver Köpmanholmens skolpersonal.
Lärarförbundets lokalavdelning har varit i kontakt med personalen på Köpmanholmenskolan, men man har ännu inte tagit något beslut i frågan om man ställer sig bakom Köpmanholmens krav på en anmälan till Skolverket.
På Barn- och utbildningsnämnden avvaktar man.
Jag kan inte säga att de har fel i sina påståenden, säger Anders Kvarnström. Det är deras tolkning.
Nu får vi vänta och se vad facket säger i frågan.
ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons