Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lappkåta eller hockeyrink – det här tycker Ö-viksborna kan ersätta Torggrillen

Örnsköldsviksborna saknar inte intresse för det som sker på torget. Kommunen har fått in över hundra förslag på vad som kan ersätta Torggrillen.

Annons

– Ett fantastiskt gensvar, säger landsbygdsutvecklaren Lena Lindström.

Den 15 maj gick tiden officiellt ut för att höra av sig med förslag på vad som ska ske på den plats som Torggrillen hade.

– Vi stänger inga dörrar för dem som är intresserade av att utveckla stadskärnan. Den som har en idé får gärna höra av sig trots att den 15 maj har passerats, säger Lena Lindström.

LÄS OCKSÅ: Kommunen anmäld för svartbygge – kan tvingas riva Torggrillen

Vad som ska hända med själva byggnaden Torggrillen är oklart. Detsamma gäller vilken eller vilka typer av verksamheter som ska husera där i framtiden; nu när det tillfälliga bygglovet gått ut.

– Det tar mellan ett och två år att få till en ny detaljplan, men vi arbetar för det och ser fram emot en bra lösning, säger Carina Nordström.

Den 16 juni ska samhällsbyggnadsnämnden ta beslut om framtiden för platsen som Torggrillen låg på i många år. Före det sker ingenting, enligt Carina Nordström.

LÄS OCKSÅ: En turistbyrå ska vara på torget – låt den ta över Torggrillen

Men även om det kommer att dröja innan en ny detaljplan är framtagen, så finns kortsiktiga planer till och med för denna sommar.

– Det absolut sämsta vore om vi inte får till någon verksamhet. Vi siktar på någon form av servering, säger Lena Lindström.

Hon fortsätter:

– Fram till dess att det tas beslut åt något håll så sammanställer vi över totalt hundra förslag på vad vi kan göra av platsen som Torggrillen låg på. Det är jätteviktigt att vi återkopplar så att intresserade får inblick i processen.

Landsbygdsutvecklare Lena Lindström och Carina Nordström, chef för mark och planering.

Den detaljplan som så småningom ska upprättas gäller cirka en fjärdedel av torget.

Gemensamt för många av förslagen som kommit in är att tillgängligheten till verksamheten självklart ska vara hög. Många anser att ytan passar sig för restaurang och café, men det finns idéer på sånt som sticker ute lite mer.

► Bygg en stor lappkåta som ska rymma både turistbyrå och café.

► Bygg en scen på platsen där Torggrillen låg. På sommaren anläggs en fågeldamm intill scenen – och på vintern kan man ha en skridskobana på samma plats.

► Kopiera Malmös Lilla torg, och ta tillvara före detta fruktkällarens lokaler. Gör något publikt och spännande med Örnsköldsviks stora ishockeyspelare – och även andra kändisar.

► Bygg en Kempehall, men i stället för att spela hockey i den bör den vara en saluhall i två plan.

► Gör Örnsköldsvik till en popstad genom att bygga en studio och en cenocertplats på torget.

► Vad sägs om att bygga café på en ö – på torget? Med vallgrav runt ön. Förslagställaren jämför med Hyde Park i London. Och namnet på caféet skulle kunna bli Öfiket eller Öfik.

► Bygg glastak över hela torget. Sätt solceller på taket så säkras värmen vintertid.

► Bygg soldäck mot Örnparken, bygg kafé och restaurang – och turistbyrå.

► Bygg restaurang, café och bar med ishockeymuseum. Och en rink mot Örnparken.

Mer läsning

Annons