Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lapp på luckan till Frank Ådahls körglädje

/
  • Frank Ådahl startar en kör för en enda konsert, den 6 april. På bara några dagar fick han ihop flera hundra anmälningar.

Att ragga ihop 120 sångfåglar till en gospelkör blev en enkel match för Frank Ådahl. Efter några dagar var det lapp på luckan.
– Intresset var större än jag trodde, säger den nyblivne körledaren.

Annons

Den 6 april blir det gospelkonsert i Pingstkyrkan med 120 personer på scenen. En kör som ännu inte tagit en ton tillsammans – den 12 februari är det dags för första repetitionen.

Musikern Frank Ådahl hade länge funderat på att starta en kör, inspirerad av vänner och kollegor som Gladys del Pilar och Gabriel Forss.

– För mig är det här ett helt nytt steg, jag tänkte "varför inte utmana mig själv?", säger han.

Sagt och gjort. En inbjudan till intresserade Örnsköldsviksbor gick ut och på kort tid hade Frank fått in nära 200 namn.

– Det stora intresset har säkert en del att göra med tv-program som Körslaget. Forskare har dessutom visat att det är nyttigt att sjunga i kör. Man behöver inte vara notkunnig, det viktiga i den här kören är att man har kul.

I huvudsak består kören av glada amatörer men Ådahl har även handplockat några röster från Musikmakarna och Anders Bagges låtskrivarskola Dreamhill Music Academy.

– Det enda orosmomentet var tenorerna men nu har jag fått ihop ett tjugotal så det ordnar sig. Fast det är tråkigt att så få killar vill sjunga i kör, jag har sjungit i 25 år och det har alltid varit så. Jättekonstigt.

Uppskattningsvis består "Sjung gospel med Frank", som kören heter, av 95 kvinnor och 25 män.

Det blir lite av ett serverat bord för dem vid repetitionerna. Under ett par månader har Frank Ådahl förberett arrangemangen.

– Det svåra har varit att välja låtar, de ska vara enkla så de blir lätta att lära. Många är äldre, basala negro spirituals som jag har gjort lite annorlunda. Det ska vara gung i gospel.

– Kören bygger på en kärna på kanske tolv personer som låter bra; har man tongivande ankare på varje stämma är man hemma, då är det bara för de andra att hänga med, säger Ådahl.

En orkester behövs ju också till spelningen i april och Frank Ådahl stommen klar, även om några pusselbitar fattas.

Och sist men inte minst återstår det att se om det blir lapp på luckan även för publiken. Något Frank Ådahl hoppas på.

– Då kanske jag klarar plus minus noll rent ekonomiskt, säger han och skrattar.

– Nä, men det här gör jag ju för grejens skull och inte för pengarna. Efteråt ska vi göra en utvärdering och se om det blir en fortsättning för kören också.

Mer läsning

Annons