Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen tappar jobb till Östersund

HÄRNÖSAND. 14 jobb försvinner på länsstyrelsen i Härnösand om kommunerna och landstinget bildar ett nytt samverkansorgan i Västernorrland. Sex av jobben förloras till Östersund.
Den bedömningen gör länsrådet Leif Byman i en intern promemoria.

Annons

I promemorian som är framtagen på önskemål från kommun- och landstingssidan sätter Leif Byman fingret på flera komplikationer i planerna på ett kommunalt samverkansorgan, KSO.
KSO är regeringens och riksdagens erbjudande i stället för regionparlamentet som sprack. Ett KSO tar framför allt över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen.

TVÅ TJÄNSTER
Personaleffekten av detta ser dock inte ut att bli stor. Bara 10-15 miljoner kronor av länsstyrelsens totalt 150 miljoner i åtgärdsmedel per år bedöms gå över till KSO. Det berör kanske två tjänster. Den stora effekten syns i stället i hanteringen av EU-stöden inom mål 1.
Fem-sex tjänster som i dag bereder ärendena från Västernorrland kan överföras från länsstyrelsen till KSO. Dessa jobb behålls då i länet.
Kruxet är att när länsstyrelsens EU-sekretariat väl är spräckt försvinner även resterande personal som arbetar med rekvisitioner och kontroll.
Tjänsterna kommer enligt Leif Byman att flyttas över till länsstyrelsen i Östersund som är huvudort för EU-stödet i hela den Södra skogslänsregionen.
I bilden ingår att kompetens går förlorad samtidigt som KSO kanske aldrig får några EU-ärenden att bereda i praktiken. Detta eftersom EU-kommissionen har synpunkter på övertagandet och vill avvakta till 2005. Senare efter 2006 vet ingen om mål 1-stödet finns kvar.
I slutändan kan KSO komma att sitta med personal som inte har någon uppgift att fylla. Jobben i Östersund däremot rullar på till 2008 för att följa upp de tidigare beviljade EU-projekten.

ANALYSGRUPP
KSO är en fråga om allt eller intet. Politikerna i länet kan inte plocka ut vissa delar och lämna andra kvar på länsstyrelsen.
Som lagen är skriven och man tolkar lagen på departement är det allt eller intet. Men tolkningen är inte glasklar, säger Leif Byman.
Om KSO bildas får länsstyrelsen en ny roll. Man blir i Bymans termer mentalt avregionaliserade och kommer på sikt inte att förknippas med att driva länets utveckling som i dag. I stället ska man mer entydigt företräda regeringsmakten i länet.
Skillnaden kan åskådliggöras med landshövdingens plats i samband med uppvaktningar hos ministrar på olika departement.
I dag leder Gerhard Larsson delegationerna med kommunalråd och andra uppvaktare från länet. I framtiden kommer han att sitta på andra sidan bordet och vara motpart. KLAS LEFFLER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons