Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lännäs historia fångad mellan hårda pärmar

/
  • Bokjobbarna Karl-Evert Hellström och Sara-Eva Ögren tillsammans med Lännäs byskoleförenings ordförande Ulla Johansson, t v, och hennes sondöttrar Tilde och Wilma Johansson. Bakom dem syns byns kanske äldsta hus som ännu står,
  • Sara-Eva Ögren från grannbyn Önskan har gjort ett stort jobb med att sammanställa allt material i Lännäsboken.
  • Ulla Johansson, Lännäs, tillsammans med sondöttrarna Tilde och Wilma i den renoverade gamla byskolan. Det här rummet, plus ett rum till och ett kök, var lärarinnans privata del.
  • Boken

Annons

Från Örnsköldsvik kör du först de dryga fem milen till Skorped och sedan ytterligare någon halvmil. Från Sollefteåhållet är det lite längre hit, runt sex mil.

Här i skogslandet mellan de två ångermanländska städerna ligger den.

Byn Lännäs, som nu fått sin egen bok och historieskrivning tack vare bland andra Sara-Eva Ögren och Karl-Evert Hellström, boende i grannbyn Önskan och Ulla Johansson som bor i själva Lännäs by.

Alla är det med i Lännäs byskoleförening. Karl-Evert Hellström är dessutom kassör, Ulla Johansson ordförande.

Efter det inledande studiecirkelarbetet med boken är det Sara-Eva Ögren som gjort lejonparten av jobbet med "Lännäs by – folket och gårdarna".

– När den kom ut i somras kände jag att målet var nått. Då hade vi, jag och Karl-Evert, jobbat med den i fyra och ett halvt år.

– Men andra har också jobbat mycket för att den skulle bli av, tillägger hon.

Boken inleds med en 40-sidig historisk bakgrund där bland annat reformerna med storskifte och laga skifte beskrivs.

Runt 160 sidor ägnas sedan åt en genomgång av byns fastigheter. En per uppslag presenteras med nutid på ena sidan och historian på den andra.

Därefter följer kapitel om släkterna, fäbodarna, byns näringsliv, skolan och föreningarna. Den avslutas med kapitel om människoöden samt en samling berättelser och historier.

– Där finns sådant som inte passat in i andra kapitel, skrattar Sara-Eva Ögren.

Hon har tidigare sammanställt en bok om sin egen hemby, Önskan.

– Efter fem års forskning var den färdig att säljas 2003. Så hade det gått att få till den, så skulle det väl gå att göra en bok om Lännäs. Det fanns ju så mycket material, säger hon om hur hon tänkte i början av jobbet.

Samma höst som Önskanboken kom ut flyttade Sara-Eva Ögren ihop med Karl-Evert Hellström. En omständighet som gjorde jobbet med Lännäsboken så mycket enklare när det väl var dags.

– Karl-Evert är ju född och uppväxt i Lännäs. Han har kommit med mycket material och har haft idéer och många kontakter. När vi träffat hans två systrar har också mycket av pratet kretsat kring Lännäs, säger hon.

Grundmaterialet till Lännäsboken har dock Maj-Britt Forsén, född och uppväxt i byn, bidragit med.

– Hon gick runt och samlade på sig gamla bilder som hon scannade in. Hon sorterade också upp bilderna efter fastigheterna i byn, tog reda på släktsamband och annat, säger Sara-Eva Ögren

Det jobbet höll Maj-Britt Forsén på med i fyra år. När hon avled sommaren 2002 blev allt material liggande ett tag.

– Först hamnade det hos hennes syster i Kramfors, men hon lämnade det vidare till byåldermannen här i Lännäs, förklarar Karl-Evert Hellström.

2007 tog Rune Hellgren, bördig från byn, hand om materialet och sammanställde det i en pärm som han hösten 2008 lämnade till den då sju år gamla byskoleföreningen.

Året därpå började Sara-Eva Ögren och Karl-Evert Hellström sitt arbete med boken.

Ulla Johansson är full av beröm för de bådas arbete.

– Vi är väldigt tacksamma över jobbet som de har gjort. Hade det inte varit för dem så hade jag aldrig trott på idén.

– Det kändes som ett mastodontjobb att sammanställa allt och få en bok tryckt. Det var djupt vatten för en liten förening som vår, tyckte jag. Men jag litade på vad de sade – och det har ju gått bra, skrattar hon.

Av de 700 exemplar boken trycks upp i är runt 330 sålda. Vilket ungefär täcker tryckkostnaderna.

– Det vi säljer nu blir en vinst. Men då har de som jobbat med boken inte fått något betalt för sitt jobb, snarare tvärtom. De har ju haft utgifter, säger Ulla Johansson.

– Men något ska de väl få av oss i föreningen så småningom. Vi får se vad det blir.

Mer läsning

Annons