Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på beslut om E4-tunnel genom Åsberget: "Rätt trassligt att göra det här"

Beslutet om var en eventuell tunnel ska dras genom Åsberget dröjer. Och förmodligen kommer beslutet om tunneln över huvud taget ska byggas inte förrän nästa år.

Annons

Bygga en tunnel genom ett berg tar lång tid – för att inte tala om hur lång tid det tar att få fram ett beslut om tunneln ifråga.

En E4-tunnel genom Åsberget har diskuterats sedan någon gång på 1960-talet. Det var ytterst nära att det togs beslut om den 2009, men i sista stund lyfte regeringen ut den ur det som kallas nationella planen – de infrastruktursatsningar som ska göras.

Besluten om en tunnel genom Åsberg, till vänster om E4 på bilden, låter vänta på sig.

Sedan har frågan stötts och blötts, och nu är den ändå så långt framme att Trafikverket Mitt utreder var en eventuell tunnel ska dras, norr eller söder om sjukhuset.

Frågan har utretts en längre tid och de olika alternativen har varit ute på samråd. Tidigare i år sas att beslutet skulle tas i vår, men nu blir det inte så.

– Vi tar beslutet först till hösten. Det är rätt trassligt att göra det här, säger projektledaren Kerstin Holmgren.

Det ska göras en samhällsekonomisk bedömning, en lönsamhetsberäkning, vilka barriäreffekter en tunnel får, vad den betyder för folks hälsa över tid (miljöaspekterna) och så vidare.

– Vi måste få en samlad bild, säger Kerstin Holmgren.

Enligt preliminära beräkningar skiljer alternativen inte så mycket i kostnader, båda skulle kosta närmare två miljarder kronor.

Enligt Per-Henrik Fräjdin, planeringschef vid Trafikverket Mitt, dröjer beslutet om vilket av tunnelalternativen som förordas förmodligen till november.

– Det känns bra om vi kan landa i ett alternativ, det underlättar inte minst för kommunens planering, säger han.

Den nationella planen ska uppdateras – och gälla för tidsperioden 2018–2029 – och det är inför detta Trafikverket Mitt jobbar med tunnelalternativet.

Valet av alternativ är bara första steget i processen. Därefter ska Trafikverket centralt besluta om den vill ha in tunneln i nationella planen. Och i slutändan är det regeringen som tar beslutet. Minns alltså att regeringen en gång tidigare sagt nej till en tunnel.

Tidigare har sagts att nationella planen skulle uppdateras i år, kanske redan i halvårsskiftet. Nu blir det inte så.

– Det kan dröja fram till årsskiftet, kanske en bit in på nästa år, säger Per-Henrik Fräjdin.

Läs också:

Dålig luft i centrala Ö-vik: "Enda lösningen är en E4-tunnel"

"Vi kommer lyfta fram vägavgift som alternativ"

Mer läsning

Annons