Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets bokslut sämre än väntat

Härnösand. Ekonomin i landstinget är mycket sämre än väntat. Utfallet för 2001 blir ett minus på 66 miljoner kronor, vilket är 36 miljoner mer än befarat i den sista prognosen i november. Bakslaget i ekonomin framgår av det preliminära bokslut som just har blivit klart.

Annons

Utfallet 2001 redovisas där till -66 miljoner för landstingets alla verksamheter som helhet.
Resultatet är 22 miljoner bättre än budget som vid ingången av året sattes till -88 miljoner. Det är den glada sidan av saken.
Mindre imponerande är skillnaden gentemot landstingets novemberprognos som spådde ett minus på bara 30 miljoner. Verkligheten visar sig nu bli 36 miljoner sämre.

VÅRDEN SOM HAR UNDERSKOTT
Det är i praktiken vården i de tre förvaltningarna som står för de stora förlusterna. Utfallet i Härnösand/Medelpad är -39 miljoner, i
Kramfors/Sollefteå -22 miljoner och i Örnsköldsvik -9 miljoner.
Sammantaget betyder detta 70 miljoner back i den direkta hälso- och sjukvården. Den siffran ska ställas mot budget som faktiskt var ett nollresultat. I prognosen i november såg läget också överkomligt ljust ut med i ett minus i vårdförvaltningarna tillsammans på bara 22 miljoner.
Finansieringen är den enda stora motvikten i bokslutet. Utfallet där är +21 miljoner.
Det innebär en positiv budgetavvikelse på hela 101 miljoner och 21 miljoner bättre än prognosen i november som pekade mot ett nollresultat.
Problemet är att vården avviker desto större åt det negativa hållet.
Vid landstingets budgetfullmäktige i Sundsvall i slutet av november var det en påtagligt nöjd styrelseordförande Jan Sjödin (s) som summerade ekonomin.
Han gladdes över oväntade tillskott under hösten med 53 miljoner från felräkning av kostnadsutjämningen mellan landstingen samt 22 extra miljoner för 2000 och 23 miljoner för 2001 från den slutliga skatteavräkningen.
Glädjen i dag borde vara mer dämpad. Men han tar fasta på det positiva..
En prognos är en prognos. Men det slutliga utfallet är 22 miljoner bättre än budget. Det är bevis på att det går i rätt riktning, säger Jan Sjödin.
Varför just vården avviker så stort tror han sig kunna förklara.
Nu ska vi analysera det här. Man ska inte dra några definitiva slutsatser. Men det här med regionsjukvård kan ju variera ganska mycket. Det kan hända saker och ting som kostar pengar.

SPARARBETET FORTSÄTTER
Det finns två delar som man kan titta på. Det ena är stafetterna. De jobbar vi med och där ser vi ljuset i tunneln att komma tillrätta med inom de närmaste åren. Det andra är regionsjukvården. Det får vi nu analysera och titta på vad det är.
Utfallet påverkar inte landstingets överenskommelse med kommunakuten enligt Jan Sjödin. Det innebär att spararbetet fortsätter.
Under våren ska 21 miljoner betalas ut i förskott från kommunakuten. Det är en fjärdedel av stödet som totalt uppgår till 85 miljoner. I budgeten för 2003 ska landstingets ekonomi vara i balans. Klas Leffler

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons