Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsjö säger nej till kommunplaner

/
  • Högstadieeleverna i Landsjö riskerar att fålängre skolskjuts till skolan i Björna när kommunen ska spara pengar. Förslaget faller inte i god jord hos Maria Barnoin, Åsa Strömberg, Daniel Kjellsson, Linda Westin, Emma Larsson och Olle Kjellsson.

Högstadieelever i Landsjö riskerar att snart inte längre ha raka spåret till skolan i Björna.
I stället får de en omväg förbi Gideå.
I så fall ett resetillägg på flera hundra mil per läsår.

Annons

– Det går vi inte med på, säger Maria Barnoin, som bor i Landsjö och som har barn som går i Björna.

Örnsköldsviks kommuns skolskjutsansvarige Stefan Häggblad använder delar av sin arbetstid till att planera för framtiden. Han funderar bland annat över något som heter remschemaförslag. Det går ut på att kommunen ska spara pengar på färre fordon i trafik – och på att de fordon som rullar ska göra det så kostnadseffektivt som möjligt.

Den dagen förslaget genomförs, om det genomförs, kommer det att föra med sig att ett antal av kommunens elever får en försämring när det gäller just skolskjutsen. Vägen till skolan kommer efter införandet av förslaget inte att vara lika rak och snabb som den en gång var.

Trots att Häggblad ännu så länge bara arbetar med förslag, är det inte ovanligt att han får reaktioner på det som kanske ska ske.

I Landsjö är det en stor del av föräldrarna med skolbarn som vet vad de tycker om Stefan Häggblads funderingar.

– Våra barn i högstadiet kommer att få niotimmars arbetsdagar. Det blir inte roligt att få hem barn som är så utpumpade att de inte orkar någonting på kvällen. Alla vet ju att det är bra om de har någon fritidssysselsättning.

Förslaget som Landsjöföräldrarna, och barnen med för den delen, fruktar går ut på tidig start i Landsjö. Bussen går först till Gideå, där de yngsta barnen släpps av; innan den styr tillbaka samma väg som den kom; för att frakta högstadiebarnen till Björna.

– Vi vet inte att det kommer att bli någon förändring till det sämre för våra barn, men det gäller att vara på tårna, säger man i föräldragruppen.

– Vi har hört att den eventuella besparingen blir så liten som 50 000 kronor. Det är inte mycket jämfört med den långa skolväg som våra barn får. Sista utvägen kan bli att vi sätter våra barn i Höglandskolan.

Men farhågorna hos föräldrarna och barnen i Landsjö kanske kommer att skingras tidigare än de hade vågat hoppas. Stefan Häggblad bekräftar att en idé varit den beskrivna; att högstadieeleverna skulle få en lång resa till Björna.

– Jag håller på att se över om de berörda barnen i högstadiet kan slippa åka till Gideå. Om vi får det att gå ihop med Flärkebussen så slipper de många mil i onödan.

– Det är en del arbete som återstår innan jag fått ihop hela pusslet, men i bästa fall kan vi lösa det på ett smidigt sätt. Möjligen kan vi behöva se över tiderna när barnen börjar sina skoldagar.

Mer läsning

Annons