Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsprojektnu även som app

/

Örnsköldsviks kommuns projekt e-Spinn har avslutats – med film och appen "Bygd & Stad i Balans".

Annons

Från förra hösten fram till i somras pågick projektet e-Spinn, som bestått av två delar: utveckling av fiber- och mobilnät i Örnsköldsviks kommun samt framtagande av en digital plattform för landsbygden.

Finansieringen har skett genom ett stöd på två miljoner kronor från Vinnova – och nu summeras projektet i en film och en app.

– Syftet med filmen är att visa vad projektet innehållit och vad det gett. Det är också en dokumentation som vi kan visa upp när vi går in med nya ansökningar för exempelvis e-serviceprojekt, säger Lena Lindström, näringslivsutvecklare.

Vad gäller fibernäten, har en person varit projektanställd för att informera och hjälpa till vid uppstart av fiberföreningar i pilotområdet Björna, Långviksmon, Trehörningsjö och Gideå.

– I hela området har det bildats sju fiberföreningar. Fem av dem har sedan beviljats stöd från länsstyrelsen, totalt har de fått 19 av de 23 miljoner som delats ut, säger Lena Lindström.

– Hade vi inte haft det här projektet hade nog inte så många föreningar varit i gång. Det är ett jobb som fortsätter framöver, inom Leader-projektet. Arbetssättet har även spridit sig till Kramfors och Härnösand.

Den andra delen i e-Spinn har handlat om att skapa en webbplattform med information. Den ska locka både turister och boende i områdena.

– Det finns en efterfrågan på landsbygden att veta vad som är på gång på olika platser, för att arrangemang inte ska kollidera med varandra.

Utbudet finns även att tillgå i en app för smarta telefoner. Det faller sedan på bygderådet – med representanter från de olika kommundelarna – att webbsida och app hålls uppdaterade.

Ännu är det dock inte känt hur flitigt plattformarna används av kommunmedborgare och potentiella turister.

Mer läsning

Annons